Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Et døgn etter at SV forlot sonderingene med Ap og Sp, fortsatte forhandlingene mellom de gjenværende partene og Ap-lederen avviste at regjeringen hadde planer om å ville kjøre slalåm mellom høyre- og venstresiden for å få flertall på Stortinget.

– Vi skal forholde oss til Stortinget på en ryddig måte som mindretallsregjering. Vi er tydelige på at SV er vår naturlige partner i budsjettene, men vi tar en ting av gangen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til pressen i dag.

Det var under en uformell kaffeprat med pressen at de to partilederne ble konfrontert med SV-leder Audun Lysbakkens advarsel til den nye regjeringen mot å kjøre slalåm mellom høyre- og venstresiden i Stortinget.

annonse

– Vi har hverken forberedt slalåm eller langrenn eller super-G, vil jeg si. Men vi skal stå stødig på beina og være seriøse og til å stole på, svarte Støre.

Regner med støtte fra SV
Heller ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ville svare på om en ny regjering kan søke flertall med borgerlig side.

– Nå ønsker Ap og Sp å danne en ny regjering som kan stake ut en ny kurs for hele landet og få ned forskjellene, og så er jeg helt sikker på at SV kommer til å støtte mange av de forslagene en sånn regjering kommer med, sa han.

annonse

Det var uenighet om oljepolitikken som SV-leder Lysbakken trakk frem som hovedgrunn til at sonderingene endte med brudd. SV gikk som kjent til valg på full stans i all oljeleting, men Støre mener det er feil klimapolitikk å sette en brems på oljeaktiviteten.

Nei til kraftig oppbremsing av aktiviteten på norsk sokkel
– Tanken om å skulle ha en kraftig oppbremsing av aktiviteten på norsk sokkel, det mener jeg er feil klimapolitikk, det er feil industripolitikk. Da er vi i grunnen ærlige og sier at her er tyngdepunktet. Det er et tyngdepunkt vi er enige om. Og SV kunne ikke være enige i det, sa han under dagens kaffeprat.

Støre avviste imidlertid påstanden om at de siste fem dagene med sonderinger med SV hadde vært bortkastet tid og sa at Ap var opptatt av mange av de samme sakene som SV er opptatt av, og at lillebroren på sin venstre side kunne være trygg på at synspunktene de kom med under sonderingene ville bli tatt hensyn til når regjeringens politikk skulle utformes.

Ikke uventet kunne både både Støre og Vedum beskrive aktivitetsnivået i de påbegynte forhandlingene som høyt og tonen dem imellom som god.

Nå ser de to partilederne frem mot morgendagens stortingsmøte, men deretter vil de holde kontakten gjennom helgen, før de atter fortsetter med de konkrete forhandlingene om hvem som skal få gjennomslag for hva i den nye regjeringserklæringen, i Hurdal mandag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon