Gamvik kirke. Foto: Wikimedia.
annonse
annonse

Folk i Gamvik er desperate etter å redde kirken sin.

Norges nordligste kirke på fastlandet kan bli revet. Gamvik kirke er dårlig vedlikeholdt i likhet med hundrevis av andre kirker. Ingen vil ta det økonomiske ansvaret for å berge kirkene, skriver NRK.

Kirken trenger en oppløftning og står for fall. Kun økonomiske midler kan berge kirken, men Gamvik kommune har ikke penger.

annonse

Det vil koste 12 millioner kroner å sette gjenreisningskirken i skikkelig stand. Det er et kommunalt ansvar å vedlikeholde kirkebygg.

Gamvik kommune klarer ikke en slik oppgave, ifølge kommuneledelsen.

– Kommunen har tre kirker. 12 millioner, det har ikke vi sjanse til i det hele tatt. Vi kan ikke engang begynne å tenke det tallet, sier rådmann Tor Arne Solvoll i Gamvik kommune til NRK.

annonse

Trenger midler

Statskanalen har vært i kontakt med personer i Gamvik, som kjemper for at kirken skal overleve.

– Kirken har veldig stor betydning for oss. Vi er vokst opp med den. Kirken har vært her hele tiden. Det er klart at det tar på å se at den forfaller, sier Ingvart Olsen til NRK.

Slik ser det ut inne i kirken. Foto: Wikimedia.

Leder av Kirkelig fellesråd i Gamvik, Jan Erik Raanes, sier at de neste år må starte opp en prosess for riving, hvis ikke en oppussing blir satt i gang.

– Dersom denne kirken ikke får midler til å bli vedlikeholdt, så må vi som fellesråd gå til biskopen. I ytterste konsekvens kan jo det føre til at denne kirken bli reve.

Ifølge NRK viser en ny undersøkelse av landets rundt 1600 kirker at ett av fire bygg har skader i ytterveggene. Tidligere undersøkelser har vist at etterslepet i vedlikeholdet er på rundt 10 milliarder kroner. Forfallet og etterslepet på vedlikehold har de siste årene vært økende, skriver statskanalen.

NRK skriver at de har vært i kontakt med Barne- og familiedepartementet, men at det har vært umulig å få respons.

– En skam

annonse

På Facebook-siden til NRK er det kommet mange reaksjoner på at Norges nordligste kirke kan bli revet.

– 12 tusen milliarder på bok. Enda har vi ikke råd til å vedlikeholde Norges kirker. Det er en skam! skrives det.

– Økonomisk støtte til moskeer er det penger til.., skriver en annen.

– Mens vi sender penger til berging av kulturbygg i andre land rundt omkring i verden…., er beskjeden fra en tredje person.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon