Illustrasjonsfoto: Godong/UIG/REX
annonse
annonse

Nesten 3.200 pedofile medarbeidere i den katolske kirken i Frankrike har begått overgrep mot tusener av mindreårige, ifølge en uavhengig kommisjon.

Det fremgår av kommisjonens rapport, som offentliggjøres neste uke etter to og et halvt års gransking, at mellom 2.900 og 3.200 prester og kirkeansatte har forgrepet seg på barn siden 1950. Det skriver NTB.

Kommisjonens leder Jean-Marc Sauvier slår imidlertid fast at tallet er et minimumsanslag. Han har tidligere sagt til France 24 at det er snakk om minst 10.000 ofre for pedofile overgrep i kirken.

annonse

Kommisjonen ble oppnevnt av den franske bispekonferansen i 2018, etter de mange skandalene som har rystet den katolske kirken i Frankrike og mange andre land, og etter at pave Frans påla alle i kirken å melde fra om overgrep til sine overordnede.

Kommisjonen besto av 22 jurister, leger, historikere, sosiologer og teologer og ble ledet av den franske embetsmannen Jean-Marc Sauve. Den har arbeidet seg gjennom arkiver både i kirken, rettsapparatet og politiet og har også intervjuet vitner.

Kommisjonen skulle også finne en forklaring på de kulturelle og institusjonelle mekanismene som tillot at prester kunne fortsette i arbeidet til tross for overgrepene.

annonse

– Det blir som en eksplosjon, sier et av kommisjonens medlemmer om offentliggjøringen tirsdag.

Biskop Eric de Moulins-Beaufort, som leder bispekonferansen, sa til sin menighet at han frykter at rapporten kommer til å avdekke store og skremmende tall.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon