Kinesiske bombefly over Sør-Kina-havet. Foto: Wang Guosong/Xinhua via AP
annonse
annonse

Hyppigere krenkelser av Taiwans luftrom skaper bekymring i Vesten.

Innen 2025 vil Kina ha den militære kapasiteten til å gjennomføre en full invasjon av Taiwan. Dette sier Taiwans forsvarsminister Chiu Kuo-cheng, ifølge Reuters.

På fire dager registrerte Taiwan nesten 150 kinesiske fly i sin luftforsvarssone, skriver nyhetsbyrået.

annonse

Den taiwanske forsvarsministeren sier at forholdet til Beijing nå er på sitt verste på 40 år. Kinesiske flyvninger inn i Taiwans luftforsvarssone har forekommet sjeldent. De siste årene har dette imidlertid blitt vanligere og vanligere.

De hyppigere flyvningene skaper bekymring blant eksperter om en mulig tredje verdenskrig. Taiwan har allerede bedt Australia om assistanse.

– Det er en mulighet. Vi bør ikke tulle bort at den slags stormaktskonflikter ikke kan skje, sier senioranalytiker fra Australian Strategic Policy Institute (ASPI), Malcolm Davis, til Sky News.

annonse

Proxy

Davis understreker at Kinas press mot Taiwan er en slags proxy for en konflikt med Vesten.

– De har ikke råd til å la Taiwan forbli de facto-selvstendig. Fra Xis (Xi Jinping, Folkerepublikken Kinas president, red.anm.) perspektiv, så må de ta Taiwan, og de vil helt sikkert prøve, sier han, og legger til:

– Vi må være klare for det. Alternativet er å gjøre ingenting og å la Kina få en vei inn i indo-stillehavsregionen, og det ville nesten være katastrofalt.

Kina og Taiwan ble adskilt i 1949 da kommunistene tok makten over Fastlands-Kina. Kommunistregimet (Folkerepublikken Kina) i Beijing anser at Taiwan ikke er en legitim stat, og gjør krav på det territoriet Taiwan, eller Republikken Kina som Taiwan formelt heter, regjerer over.

Forrige helg fortalte Taiwans utenriksminister, Joseph Wu, australske medier at de kanskje kom til å trenge Australias hjelp.

– Vi vil gjerne utveksle sikkerhet eller etterretning med andre likesinnede partnere, inkluderte Australia, så Taiwan er bedre forberedt på å håndtere krigssituasjonen, sa han.

– Destabiliserende

annonse

USA raser mot Kinas aktivitet rundt Taiwan. I en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet slås det fast at USA er dypt bekymret over Kinas provoserende militæraktivitet nær Taiwan.

Lørdag foretok kinesiske kampfly og bombefly den største krenkelsen av taiwansk luftforsvarssone hittil.

– Denne atferden er destabiliserende, øker faren for feilbedømming og undergraver regional fred og stabilitet, heter det.

Flere franske senatorer, ledet an av en tidligere forsvarsminister, ankom onsdag Taiwan. De skal møte president Tsai Ing-wen, tross sterk misnøye fra Kina. Kina er sterkt imot at Taiwan skal ha diplomatiske relasjoner av noe slag, og har aggressivt forsøkt å presse politikere til å ikke besøke øya.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon