Bildemontasje. US Special Forces/ Et taiwansk-flagg henger fra et amerikanske et Chinook -helikopter under en øvelse for den kommende nasjonaldagen i Taipei, Taiwan 7. oktober 2021. Foto: NTB.
annonse
annonse

Kinesiske statseide medier har tidligere truet med at Kina vil gå til krig mot øya hvis USA plasserer militære styrker der.

Ifølge Wall Street Journal, som siterer tjenestepersoner i den amerikanske hæren, skal det være snakk om en liten kontingent av amerikanske spesialsoldater som i all hemmelighet har trent lokale styrker i minst ett år, grunnet bekymring for Kinas årelange militære oppbygging og siste trekk.

Det snakk om omtrent et dusin amerikanske spesialstyrker og støttesoldater som gjennomfører opplæring for mindre enheter i Taiwans bakkestyrker. Marinekorpset jobber også med lokale maritime styrker om opplæring i krigføring fra småbåter. Målet er å styrke øyas forsvar grunnet bekymring for et potensielt nærliggende kinesisk militært angrep.

annonse

Utplasseringen av amerikanske spesialsoldater er et tegn på bekymring i Pentagon over Taiwans mangel på militære forsvarskapasiteter i lys av Beijings årelange militære oppbygging og de siste truende trekkene mot øya.

Militærfly

Taiwan og USA har også uttrykt bekymring for over nesten 150 kinesiske militærfly som har penetrert Taiwans Luftforsvarsidentifiseringssone (ADIZ) den siste uken. Militærflyene inkluderer J-16-jagerfly, strategiske H-6-bombefly og Y-8 ubåt-spotting-fly, ifølge regjeringen i Taiwan.

annonse

De kinesiske flyvningene har kun penetrert Taiwans ADIZ og ikke selve området som øya definerer som sitt eget luftrom.

Nærliggende kinesisk invasjon?

Handlingene blir tolket som en påminnelse om Det kinesiske kommunistpartiets syn på Taiwan, som er at øya er en evig og uatskillelig del av Kina. Beijing har ved flere anledninger lovet å ta kontroll over øya med makt om nødvendig.

Les også: Japan og USA bekrefter militært samarbeid i tilfelle nødsituasjon på Taiwan

Høytstående amerikanske militære tjenestepersoner vitnet tidligere i år om at Beijing sannsynligvis vil prøve å bruke makt for å ta over Taiwan i løpet av de neste seks årene. Andre tjenestepersoner har sagt at Kinas tidsperspektiv kan være raskere enn det.

Taiwans forsvarsminister, Chiu Kuo-cheng, advarte onsdag om at Kina ville kunne sette i gang en fullskala invasjon av Taiwan med minimale tap innen 2025.

Kommentarer

Det hvite hus og Pentagon har nektet å kommentere utplasseringen av den amerikanske militærstyrken. Heller ikke Taipei har svart på forespørsler om en kommentar.

annonse

I en offentlig uttalelse sa Kinas utenriksdepartement at det oppfordret USA til å følge tidligere avtaler og slutte med militær bistand til Taiwan. «Kina vil ta alle nødvendige skritt for å beskytte sin suverenitet og territorielle integritet,» heter det.

Xi Jinping lover «gjenforening» med Taiwan

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon