Polens grunnlovsdomstol i Warszawa, her i et bilde fra desember 2017. Dommerne avgjorde torsdag at enkelte deler av EUs lovverk strider mot den polske grunnloven. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
annonse
annonse

Polens grunnlovsdomstol konstaterer at EUs lover strider mot landets grunnlov. Avgjørelsen ventes å skape nye problemer i forholdet til unionen.

Avgjørelsen torsdag dreier seg om deler av EU-traktater og noen avgjørelser i EU-domstolen. 14 dommere har deltatt i behandlingen av saken, hvorav to sa seg uenige i flertallets vurdering.

Polen og EU har over tid vært i en konflikt om hvorvidt EUs rettsregler har forrang over nasjonale vedtak.

annonse

Et disiplinærkammer som ble opprettet i landets høyesterett for å vurdere dommeres praksis, står sentralt i striden.

Dette mener EU bryter med sentrale rettsstatsprinsipper. Man hevder fra Brüssels side at regjeringen politisk kontroll over domstolenes virksomhet.

I fjor avsa EU-domstolen en midlertidig kjennelse med ordre om å sette til side denne ordningen, i påvente av en endelig dom. Statsminister Mateusz Morawiecki og hans regjering ville ikke finne seg i dette, så saken ble fremmet for den polske grunnlovsdomstolen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon