Den franske senatoren og tidligere forsvarsministeren Alain Richard har satt sinnene i kok i Beijing under sitt besøk på Taiwan. Foto: AP Photo/Wu Taijing
annonse

En fransk delegasjon, der tidligere forsvarsminister Alain Richard er med, er på femdagers besøk på Taiwan. Det har irritert regimet i Beijing.

Kinesiske myndigheter fordømmer besøket. De mener at de franske senatorenes besøk undergraver forholdet mellom Kina og Frankrike. Det skriver NTB og AFP.

Taiwan er et selvstyrt demokrati, men er kun anerkjent av et fåtall nasjoner.

annonse

Onsdag ankom den franske delegasjonen øya, og under en tale torsdag kalte den tidligere franske forsvarsministeren Taiwan for et «land».

Uttalelsen falt etter et møte med Taiwans president Tsai Ing-wen, der Richard ble tildelt en taiwansk fortjenstemedalje. Det hele vekker harme i Beijing.

Fredag fulgte han opp ved å si at Taiwan ikke burde bli hindret i å bruke navnet Taiwan internasjonalt i stedet for å kalle seg Taipei, etter hovedstaden.

annonse

Besøket og uttalelsene setter sinnene i kok i kommunistregimet på fastlandet.

En talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, Zhao Lijian, hevdet fredag at Richard forsøkte å fremme egne interesser med sine uttalelser.

Zhao sa også at det å bruke begrepet «land» er et klart brudd på internasjonal praksis, og han ba samtidig Frankrike respektere Kinas suverenitet og territorielle integritet

Nylig passerte et britisk krigsskip for første gang gjennom Taiwanstredet, til sterke kinesiske protester. Amerikanske krigsskip har ved flere anledninger gjort det samme, skriver NTB.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse