Sjefredaktør Dmitry Muratov (til høyre) taler i 2008 til minne om den drepte journalisten Anna Politskovskaja. Til venstre opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Fredsprisen gjelder  avisen Novaja Gazeta og journalister som er blitt drept, fastslår prisvinner Dmitrij Muratov til nyhetsbyrået Tass.

Muratov er sjefredaktør for den uavhengige avisen Novaja Gazeta og deler Nobels fredspris for 2021 med den filippinske journalisten Maria Ressa.

– Jeg kan ikke ta æren for dette. Det er Novaja Gazetas pris. Den er for dem som døde mens de forsvarte folks rett til å ytre seg fritt, sier Muratov til det russiske nyhetsbyrået.

annonse

Han refererer til blant andre Anna Politkovskaja, som jobbet for Novaja Gazeta da hun ble drept 7. oktober for 15 år siden.

Fredagen har vært travel for Muratov, og han tok ikke telefonen da Nobelkomiteen ringte.

Nyhetsbyrået Reuters melder at Muratov er den første russeren som får Nobels fredspris siden Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991. Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov fikk prisen i 1990.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon