Armenias statsminister Nikol Pashinyan, Hviterusslands president Alexander Lukashenko, Tadsjikistans president Emomali Rakhmon, Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev, Kirgisistans president Sadyr Japarov og generalsekretær i CSTO Stanislav Zas, deltar på et møte i Dushanbe, Tadsjikistan 16. september 2021. Foto: REUTERS/Didor Sadulloev
annonse
annonse

Frykter usikkerhet knyttet til sikkerhetssituasjonen langs den afghansk-tadsjikiske grensen etter Taliban-overtagelsen av Afghanistan.

Ifølge AsiaPlus planlegger den Russland-ledede Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO) å holde tre militærøvelser i Tadsjikistan denne måneden, på grunn av den pågående vanskelige sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

De tre store militærøvelsene vil bli gjennomført på treningsfeltene Harbmaidon og Momirak i Khatlon-provinsen som ligger nær den tadsjikisk-afghanske grensen, fra 10. til 23. oktober, ifølge det tadsjikiske forsvarsdepartementet.

annonse

En kilde ved forsvarsdepartementet opplyste at militærøvelsene vil involvere mer enn 4000 militært personell og 800 enheter av diverse militært utstyr fra CSTO-medlemslandene.

Den ene militærøvelsen, som har fått navnet Poisk 2021 (Søk 2021), vil bli utført av rekognoseringstropper. Den andre militærøvelsen, Eshelon 2021 (Echelon 2021), vil bli gjennomført av logistikkenheter, mens den tredje militærøvelsen, Vzaimodeystviye 2021 (Interaksjon 2021), vil utføres av de kollektive hurtigreaksjonsstyrkene.

Spesielt vil tjenestemenn som deltar i øvelsen Vzaimodeystviye 2021 øve på oppdrag for å lokalisere en grensekonflikt i de sentralasiatiske regionene, opplyste kilden.

annonse

Tidligere øvelser

I august fullførte Russland felles militærøvelser med tadsjikiske og usbekiske tropper nær grensen til Afghanistan, etterfulgt av mindre russisk-usbekiske manøvrer langs den usbekisk-afghanske grensen.

– Samarbeidstiltakene er utarbeidet for å sikre sikkerhet i Tadsjikistan i tilfelle en eskalering av grensekonflikten. For samme formål, vil en serie omfattende militærøvelser med CSTOs kollektive styrker finne sted. Øvelsene vil alle bli holdt i henhold til en enkelt plan, kunngjorde CSTOs generalsekretær Stanislav Zas i forrige måned.

Overvåker nøye

Ifølge Zas overvåker CSTO situasjonen på den tadsjikisk-afghanske grensen nøye:

– Hovedmålet med CSTO er å sikre sikkerheten til organisasjonens medlemsland. Det er grunnen til at vi fortsatt prioriterer politiske og diplomatiske midler. CSTOs presidenter har blitt enige om å gjøre en ytterligere innsats for å samarbeide for å motvirke utfordringer og trusler fra Afghanistan, sa han.

Det ble også enighet om å fremskynde vedtaket av CSTO-programmet som ble foreslått av Tadsjikistan innenfor rammeverket til organisasjonen for å styrke den tadsjikisk-afghanske grensen:

– Som dere vet, har Tadsjikistan den lengste grensen til Afghanistan på 1.344 km, som går igjennom et vanskelig tilgjengelig fjellområde, avsluttet Zas.

annonse

CSTO-medlemmer inkluderer Armenia, Hviterussland, Kasakhstan, Kirgisistan, Russland og Tadsjikistan.

Stemningen på grensen mellom Afghanistan og Tadsjikistan nær kokepunktet

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon