Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Elbiler er mye verre enn vanlige biler. Produksjonen av batterier krever mye energi. 

– Globalt sett er det ikke noen miljøgevinst i å bytte ut fossilbiler med elbiler, når batteriproduksjonen tas med i regnskapet, skriver Geir Martinussen i Klassekampen

Han er elektroingeniør og universitetslektor i matematikk, og påpeker at produksjonen av elbilbatterier har dobbelt så stort CO2-utslipp som produksjon av fossilbiler.

annonse

– En ti år gammel fossilbil med en kjørelengde på 10.000 km/år, kan fortsette å kjøre i mer enn ytterligere ti år før den har sluppet ut tilsvarende CO2-mengde som en elbil av samme størrelse har gjort allerede før den har kommet på veien. Så skrot for all del ikke en eldre fossilbil i bra stand! skriver han og fortsetter:

– Dessverre har verken politikere eller elbilfantastene klart, eller funnet det formålstjenlig, å ta det globale perspektivet med i totalvurderingen.

Les også: Profilert musikk-journalist: – Det som skremmer meg med MDG er holdningene og fanatismen (+)

annonse

Martinussen understreker at vi ikke bremser klimaendringer ved at det blir renere luft i byer i Norge.

– Tvert imot overfører vi problemene til andre land, de som produserer bilene og de som fortsatt genererer nødvendig strøm til produksjonen, og til annet bruk, fra kullkraftverk, skriver han, og legger til: 

Illustrasjonsbilde. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Har vi en eldre fossilbil i brukbar stand, gir det en miljømessig meget negativ effekt å skrote den for å kjøpe elbil. 

Martinussen mener at en ikke skal kassere en eldre fossilbil i bra stand. Det er heller ikke veiavgift for elbiler, selv om de er tyngre og virvler opp mer veistøv. Elbilene sponses med mange milliarder, fordi eierne slipper avgifter. Mye av strømmen de bruker kommer dessuten fra forurensende kullkraftverk.

Rapport: Elbiler er ikke klimavennlige

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon