FRYKTES UTRYDDET: Jegere og ordførere rundt Hardangervidda frykter at villreinen der skal bli utryddet. Her fra Gudbrandsdalen. Foto: Paul Kleiven / NTB
annonse
annonse

– Det vi frykter aller mest er at en håndfull personer i Mattilsynet og Veterinærinstituttet skal klare å overtale en statsråd til å mene at det er lurt å utradere eller rasere stammen på Hardangervidda, før man har et grunnlag som er godt nok til å forsvare et så drastisk tiltak, sier Endre Lægreid, leder for Villreinnemnda på Hardangervidda, til NRK.

Under villreinjakten i fjor ble det skutt en villreinbukk som var smittet av skrantesyke. Dermed fikk Mattilsynet og Veterinærinstituttet gjennomslag i Landbruks- og matdepartementet for å skyte alle reinsdyrbukker over 3,5 år.

Selv om det ikke er funnet skrantesyke under årets jakt, vil ikke Mattilsynet friskmelde villreinstammen i år. Mattilsynet har nemlig som mål å redusere bestanden fra omtrent 6000 til 500-1000 dyr i løpet av 2-3 år, men avviser at de har som mål å utrydde villreinstammen.

annonse

– Jeg mener det vil være et dramatisk brudd mellom statlig og lokal forvaltning, sier en av flere ordførere rundt Hardangervidda som har protestert, ordfører i Vinje, Jon Rikard Kleven.

Klima- og miljødepartementet synes å ha lyttet til protesten fra ordførerne. Iallfall skriver de til NRK at det er behov for mer kunnskap om hva som er en levedyktig bestand før det blir vurdert å redusere villreinstammen.

Endre Lægreid i Villreinnemnda fryktar mest av alt at det blir vinterjakt fra helikopter på Hardangervidda, dersom Mattilsynet ikke er fornøyd med villrein-uttaket i år.
– Det er det vi fryktar. Eg håpar inderleg at det ikkje blir aktuelt, men vi fryktar det, sier han i en kommentar til NRK.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon