Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
annonse
annonse

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea er ikke imponert over regjeringens innstramminger i budsjettet og viser til at oljepengebruken er høyere enn før koronakrisen.

– Budsjettunderskuddet skal gå ned. Koronatiltakene fases ut. Dette skjer som følge av at det går bedre i økonomien, det er mer eller mindre automatisk, sier Olsen.

Han mener regjeringen ikke har lagt fram et spesielt stramt budsjett.

annonse

– Det er lett å komme til den konklusjon at dette er stramt, fordi de bruker vesentlig mindre enn i 2021. Men du kan snu på det og si at vi kommer ut av krisen med et budsjettunderskudd som er 75 milliarder høyere enn før krisen, sier Olsen.

Han er imidlertid ikke optimistisk og tror en ny regjering vil bruke mer oljepenger.

– Vi har ikke blitt satt på de helt store prøvene ennå. Jeg tror ikke regjeringen har måttet jobbe veldig hardt for å bare bruke 322,4 milliarder. Siste ord der ikke sagt om hvor stor oljepengebruken blir, min magefølelse går i retning av at man vil plusse på, sier Olsen.

annonse

De fleste andre økonomer er positivt overrasket over budsjettet, noe som understrekes av NHOs sjeføkonom Øystein Dørum og Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

– De legger seg lavere på oljepengebruken enn det jeg hadde turt å håpe på, sier Dørum, mens Haugland mener at «Det er betydelig lavere enn vi hadde trodd. Jeg vil si jeg er positivt overrasket, det kan være en god vurdering å raske på med å normalisere pengebruken.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon