- Resett - https://resett.no -

Storbritannia advarer EU: Kan gå vekk fra Nord-Irland-protokollen

Storbritannia vil gå vekk fra avtalen med EU om Nord-Irland hvis det er nødvendig for å beskytte freden, sier brexitminister David Frost, ifølge NTB.

– Nord-Irland-protokollen fungerer ikke og trenger drastiske endringer for å overleve, sa Frost i en tale i Lisboa tirsdag.

Han insisterte på at hvis endringene ikke kan gjøres, er Storbritannia klar til å utløse artikkel 16 i protokollen, som gir en av partene rett til å overstyre store deler av avtalen.

annonse

– Det er denne regjeringen, Storbritannias regjering, som styrer Nord-Irland, slik den styrer resten av Storbritannia, sier Frost.

Han legger til at Nord-Irland ikke er et EU-territorium.

Talen ble holdt dagen før EU er ventet å presentere sine planer om å løse utfordringene knyttet til protokollen.

Kritisk til EU-domstolen
annonse

– Det er vårt ansvar å bevare freden og fremgangen, og det kan omfatte bruk av artikkel 16 hvis nødvendig, sier Frost.

Blant endringene Storbritannia ønsker seg, er å erstatte rollen EU-domstolen har i å håndheve protokollen. Avtalen har ødelagt balansen mellom unionistene, som ønsker tette bånd til Storbritannia, og nasjonalistene, som ønsker løsrivelse, argumenterer Frost.

Britenes plan om endringer ble oversendt EU tirsdag, hvor de blant annet krever at varer må kunne gå uhindret fra Nord-Irland til resten av Storbritannia. Slik situasjonen er nå, er det toll- og grensekontroll mellom Nord-Irland og Storbritannia, ettersom Nord-Irland er en del av i EUs indre marked.

Frost mener protokollen ikke klarer å beskytte fredsavtalen i Nord-Irland.

– Faktisk gjør den det motsatte. Det må endres, sier Frost.

Frost advarer EU sterkt mot å stå fast på at protokollen, som han sier ble utarbeidet i all hast, ikke kan endres.

Irland reagerer

Irlands utenriksminister Simon Coveney anklager britiske myndigheter for å avvise EUs forslag til en løsning på konflikten før den har blitt offentliggjort.

Langfredagsavtalen, som har sikret fred i Nord-Irland, krever at grensa mellom Nord-Irland og Irland holdes åpen. Derfor ble EU og Storbritannia enig om at Nord-Irland skulle forbli i EUs indre marked.

annonse

Nord-Irlands unionister mener at tollkontrollen skaper byråkrati og svekker båndene mellom Nord-Irland og det øvrige Storbritannia.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474