Flere ambulanser har rykket ut til Kongsberg sentrum etter en alvorlig hendelse onsdag kveld. Flere personer er skadd og det er også meldt om omkomne etter at en gjerningsmann skal ha beveget seg over et stort område av sentrum og skutt med pil og bue. Foto: Joakim Fjeldli / NTB
annonse
annonse

Situasjonen er uoversiktlig. Politiet bekrefter at flere mennesker er drept og skadd i Kongsberg. Andre medier melder at PST skal være informert, men etter det Resett kjenner til er det konkrete mistanker om islamistisk motiv.

Drammen sykehus er satt i beredskap etter hendelsen i Kongsberg der en mann skal ha skutt med pil og bue, og skadet og drept flere personer. Det er også brukt kniv melder Laagendalsposten. En person er pågrepet.

En stor aksjon med et stort antall politipatruljer og ambulanser, blant annet luftambulanse, pågikk i sentrum av Kongsberg onsdag kveld.

annonse

Resett meldte kl 21:20 onsdag at det trolig dreide seg en konvertitt, nordisk etnisitet, trolig i 30-årene, med mye psykiatrisk historikk. Natt til torsdag bekreftet politiet at det er en dansk statsborger som er pågrepet.

Gjerningsmannen har beveget seg rundt og det er flere åsteder i byen. Antall drepte og skadde er foreløpig ikke klart. Politiet fikk meldingen omlag 18:30.

Gjerningsmannen er kjørt til arresten i Drammen, opplyser politiet. De tror han handlet alene.

annonse

Politiet bekreftet klokken 22:18 at fem er drept. To er skadet, hvorav en politibetjent. De to skal være utenfor livsfare.

– Det er fem drepte og to som er skadet. Den ene skadde er en politimann som var i butikken på sin fritid, sier Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet.

Har du du tips? Send til [email protected]

Vi oppdaterer saken fortløpende.

Dette ble meldt i andre medier tidligere på kvelden:

En person er pågrepet, etter at flere personer ble skutt på med pil og bue i Kongsberg sentrum. Politiet leter ikke lenger etter flere gjerningspersoner.

– Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Øyvind Aas.

– Vi kan dessverre bekrefte at det er flere skadde og omkomne etter hendelsen. De skadde er kjørt til sykehus, sier Aas.

annonse

Politiet oppfordret folk om å holde seg innendørs. Klokken 19 opplyste politiet til Laagendalsposten at gjerningspersonen er pågrepet.

På Twitter skriver Sørøst politidistrikt at det pågår en aksjon i Kongsberg sentrum, og at de ikke har kontroll på skytteren.

Politiet på stedet sier til Laagendalsposten at det har vært en pågående, livstruende hendelse.

Lokalavisen skriver at hele Vestsiden i Kongsberg sentrum er mer eller mindre stengt av, at bevæpnet politi er på stedet, og at et politihelikopter er i luften over Kongsberg. Politiets bombegruppe skal også være på stedet. Avisen har også bilder av at et ambulansehelikopter har landet i Kølabånnparken

PST orientert

PST er orientert om hendelsen, og kommunen har satt krisestab.

– PST er orientert. Vi er i tett dialog med ordinært politi, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB onsdag kveld.

Det var VG som først meldte at PST var orientert.

– Kommunen setter krisestab. Situasjonen er uoversiktlig, men vi følger den tett, sier Kongsbergs ordfører Kari Anne Sand til NRK.

Like før klokka 19.30 melder politiet at «Det er pågrepet en gjerningsperson. Det er en alvorlig hendelse. Politiet kommer tilbake med mer informasjon.»

annonse

Store politistyrker er på plass i Kongsberg.

– Vi bistår med nasjonale bistandsressurser som politihelikopter, bombegruppe og mannskaper fra Beredskapstroppen, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt.

Pressekontakt i Vestre Viken, Ole Jonny Karlstrøm, sier til NRK at Drammen sykehus er satt i beredskap og at de jobber med å få oversikt over situasjonen.

En nabo sier til NRK at de fikk litt sjokk. Vedkommende forteller at de ser både politibiler og helikopter, og at de fikk beskjed om å holde seg innendørs.

Flere åsteder

Politiet opplyser at det er flere åsteder over et større område etter den mulige terroren på Kongsberg onsdag.

– Det er flere åsteder over et større område, sa Øyvind Aas.

Følger saken

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) følger situasjonen på Kongsberg onsdag kveld.

Det opplyser Justis- og beredskapsdepartementet.

Politiet: – Naturlig å vurdere terror

Øyvind Aas bekreftet på en briefing klokken 22 at de vurderer om hendelsen er terror.

– Vi mener det er en person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling. Vedkommende er ikke avhørt, sier Aas.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger.

Bekrefter konfrontasjon

Politiet bekrefter også at det fant sted en konfrontasjon mellom gjerningsmannen på Kongsberg og politiet, men sier at ingen politifolk ble skadd i konfrontasjonen.

På spørsmål om det ble løsnet skudd mot gjerningsmannen, sa Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, at det først var en konfrontasjon mellom gjerningsmannen og politiet, før mannen forsvant fra politiet, og først senere ble pågrepet.

– Vi har ingen skadde blant politiet som var involvert i aksjonen, sier Aas.

 

Anmeldelse: Endelig en bok om islam der hovedlinjene kommer klart frem

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon