Europa sliter med høye priser på naturgass, vinteren står for døren og reservene synker. Russland vil ha langtidskontrakter for å selge mer gass. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Russlands energiminister Nikolaj Sjulginov sier at nye kontrakter om leveranser til Europa må til om målsettingen er å få redusert dagens prisnivå på naturgass.

Kritikere er ikke enige og gir Russland, som står for rundt en tredel av gassforsyningen til Europa, skylden for de høye prisene. Sjulginov på sin side understreker at Russland er en pålitelig leverandør, men holder fast på at det er lite Russland alene kan bidra med for å få gjort noe med dagens høye prisnivå.

Kritikerne hevder at russerne bevisst unnlater å selge mer for å legge press på europeiske land i håp om flere langtidskontrakter og fortgang i Tysklands sertifiseringen av den omstridte Nord Stream 2-rørledningen. De frykter rett og slett at russerne vil komme til å bruke Nord Stream 2-rørledningen som et geopolitisk våpen overfor Europa.

annonse

Russerne avviser imidlertid kritikken og hevder at de er en pålitelig leverandør som oppfyller dagens kontraktsvilkår og hevder at nye kontrakter må til for at leveransene skal kunne økes og dermed gi grobunn for lavere priser.

Etterspørselen etter naturgass er økende i Europa fordi økonomien er i ferd med å ta seg kraftig opp igjen etter at de fleste av landene begynner å få kontroll på koronapandemien,  leveransene av fornybar energi fra sol og vind varierer, vinteren står for døren og kraftreservene synker.

Russland fastholder at rask sertifisering av Nord Stream 2 vil bidra til å stabilisere prisen, og president Vladimir Putin, som også tidligere i år har gått ut og anklaget europeiske land for selv å ha skyld i krisen, beskrev i dag situasjonen som «vanskelig» samtidig som han understreket hvor viktig stabilisering av gassmarkedet var.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon