Politiet fortsetter arbeidet i Kongsberg torsdag etter at en mann drepte fem personer i byen kvelden før. Foto: Terje Bendiksby / NTB
annonse
annonse

Politiet fikk flere bekymringsmeldinger om radikalisering av gjerningsmannen.

Politimester Ole Bredrup Sæverud sier at fire menn og én mann ble drept på Kongsberg onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kongsberg-siktede er konvertitt til islam. NTB opplyser at politiet fikk bekymringsmelding om radikalisering av mannen i 2020.

– Det har vært bekymring knyttet til radikalisering tidligere, og politiet har vært i kontakt med mannen tidligere, sier politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt.

annonse

– Det har vært flere meldinger, men hvor mange og over hvor lang tid har jeg ikke oversikt over, sier Sæverud, og legger til at «alle meldingene har vært fulgt opp».

– Til sammen i hendelsesforløpet fram til pågripelsen har 22 patruljer vært i innsats. Ytterligere ressurser var på vei, men kom ikke fram før pågripelsen, sier Sæverud.

Klokken 18.18 gjorde politiet en observasjon av gjerningsmannen. Sæverud opplyser at politi til stede ble beskutt med piler og mistet kontakt med gjerningsmannen, som kom seg unna.

annonse

– Ut fra det vi vet nå, fremstår det rimelig klart at noen, trolig alle, er drept etter politiet var i kontakt med gjerningsmannen første gang klokken 18.18, sier politimesteren.

De drepte er fire kvinner og en mann. Alle er i alderen 50 til 70 år. Ingen av dem er formelt identifisert ennå.

Det er flere åsteder, og gjerningsmannen skal ifølge politiet ha brukt flere våpen. Han ble pågrepet klokken 18.47. Politiet mener at alle drapene ble begått i tidsrommet mellom 18.18 og 18.47. Mannen har forklart seg for politiet og har erkjent de faktiske forhold. Han vil bli varetektsfengslet i løpet av torsdag eller fredag. PST er også koblet på i etterforskningen av saken, opplyser NTB.

Politiet: Siktede erkjenner forholdene – brukte andre våpen i tillegg til pil og bue

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon