Bill Gates ble arrestert for menneskehandel med barn, skrev det satiriske nettstedet Real Raw News. Det ble gjengitt som en sannhet i en rekke sosiale medier. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Brukere av sosiale medier har ofte vansker med å skille fakta fra satire, sier professor R. Kelly Garrett ved Ohio State University.

– Dersom man forteller folk at man har sjekket fakta, så blir det politisk betent. Folk tror at faktasjekking har en politisk agenda. Dersom man forteller folk at det hele bare var en vits, så er det langt mer overbevisende, sier Garrett.

Påstander som at Bill Gates er pågrepet for menneskehandel med barn, at Tom Hanks er henrettet av Pentagon og at Paven sier at man må ta koronavaksine for å slippe inn i himmelen, sto alle først å lese på satiriske nettsteder. Det forhindret ikke at de dukket opp andre steder, uten å være merket som satire, skriver NTB.

annonse

Les også: – Hva skjer når Faktisk.no går ut over sin selvpålagte rolle som faktasjekker til å analysere «ekkokamre»?

Pave Frans har slett ikke påstått at man må vaksinere seg mot covid-19 for å slippe inn i himmelen, slik det hevdes i en artikkel spredt i sosiale medier. Artikkelen sto opprinnelig å lese i det satiriske nettstedet Babylon Bee i USA. Foto: AP / NTB

Satire-merking kan benyttes for å hindre at slike saker fanges opp av moderatorer og fjernes fra sosiale medieplattformer, sier Claire Wardle i First Draft, en koalisjon som forsker på falske nyheter og folks tillit til sosiale medier.

Satirenettstedet Babylon Bee i USA er dem som skrev om Pavens angivelige vaksinekrav til dem som vil til himmelen. De skrev også at den ytterliggående islamistgruppa IS hadde gått med på å legge ned våpnene på henstilling fra sangeren Katy Perry.

Medieforsker: Faktisk.no holder seg ikke til nøytral faktasjekking

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon