- Resett - https://resett.no -

PST vurderte i 2018 at det var mulig at Kongsberg-siktede kunne utføre lavskala angrep

PST varslet i 2018 helsevesenet om at det var fare for at mannen som drepte fem personer på Kongsberg, kunne begå et lavskala angrep, ifølge VG [1], gjengitt av NTB.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter til VG at de gjorde en vurdering i 2018 av at det var fare for at Espen Andersen Bråthen kunne ty til terror. Ifølge PST-vurderingen kunne han utføre et «lavskala angrep med enkle virkemidler i Norge».

PST bekreftet fredag at de fikk første varsel om mannen i 2015. Etter en video mannen la ut i 2017 der han kom med det som framsto som en trussel, og viste til at han var blitt muslim, fikk PST flere varsler om mannen.

annonse

I 2018 sendte politiet en varsel til helsevesenet om fare for at han kunne begå et lavskala angrep.

– Vår vurdering i 2018 var at det var lite sannsynlig at han ville utføre en politisk motivert voldshandling i Norge. Men vi så på bakgrunn av hans psykiske helse og lave terskel for å utføre vold, at det kunne være en mulighet for at han kunne utføre et lavskala angrep med enkle virkemidler i Norge, sier sjef for seksjon for kontraterror Arne Christian Haugstøyl i PST til avisa.

Ny vurdering i 2018

I 2018 sendte politiet en varsel til helsevesenet om fare for at han kunne begå et lavskala angrep.

annonse

– Vi gjorde en ny vurdering av ham i 2018, og vurderingen da var at han hadde psykiske problemer, mer enn en terrorintensjon, sier Bernsen.

– Vi anså ham ikke som drevet av ideologi, men at han kunne være voldelig, sier Bernsen om varselet som ble sendt til helsevesenet.

Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet på Kongsberg. Politiet har sagt at det er naturlig å etterforske om det var en terrorhendelse, men at mistanken om at det skyldes sykdom er blitt styrket.

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474