Oslo 20200923. Leder for islamsk råd Abdirahman Diriye under presentasjonen av handlingsplanen mot diskriminering av og hat mot muslimer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
annonse
annonse

Islamsk Råd Norge mener det er problematisk at politi og mediene har fastslått at Espen Andersen Bråthen er konvertitt til islam, ifølge NTB.

– Det at man påberoper seg å være muslim gjør en ikke automatisk til muslim, på tilsvarende vis som at en ikke blir «Guds budbringer» bare av å gi seg selv denne merkelappen, skriver Islamsk Råd Norge i en pressemelding.

Politiet gikk torsdag ut og sa at Bråthen har konvertert til islam, og at de har mottatt bekymringsmeldinger om radikalisering.

annonse

I en video som de siste dagene har sirkulert på nettet, omtaler Bråthen seg som muslim, og sier at han er en budbringer.

– Unødig mistenkeliggjøring

Islamsk Råd mener at mediene har omtalt Bråthen som konvertitt, som utgjør en unødig mistenkeliggjøring av muslimer.

– Det er viktig å poengtere at om Bråthens konvertering til islam faktisk hadde vært reell, så hadde det like fullt vært galt fremstille volden som såkalt islamistisk terror. En islamist er en religiøs aktivist med politiske visjoner, skriver Islamsk Råd.

annonse

De uttrykker også medfølelse med berørte, deres familier og lokalmiljøet i Kongsberg.

– Svekket mistanke om konvertering

Politiet sa på en pressekonferanse lørdag at hypotesen om at siktede konverterte til islam er svekket.

– Det har vært kjent i det offentlige at han selv har sagt at han har konvertert. Etterforskningen så langt har styrket hypotesen om at han ikke har gjort dette veldig seriøst, sa politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt.

– Med det mener vi at han ikke har fulgt opp eller brukt de tradisjonene som er vanlig i den kulturen og religionen, sa Omholt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon