Bildemontasje. Aserbajdsjans president Ilham Aliyev (t.v.) og Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei. Foto: NTB.
annonse
annonse

 Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Sør-Kaukasus blir stadig mer anspent – med Iran på den ene siden og en tyrkisk-aserbajdsjansk akse på den andre.

Som en konsekvens av Aserbajdsjans ydmykelse av Armenia i den andre krigen om Nagorno-Karabakh i høsten 2020, har store geopolitiske og geoøkonomiske omveltninger funnet sted i Sør-Kaukasus, med konsekvenser for maktbalansen og den politiske dynamikken i regionen.

Med Tyrkia og Aserbajdsjan som de store vinnerne, står Armenia igjen som den store taperen, men utviklingen har også fått negative konsekvenser for Iran. Gitt Bakus stadig varmere forhold til erkefienden Israel, samt stadig økt tyrkisk innflytelse i Kaukasus-regionen, ser Teheran på utviklingen med bekymring.

annonse

Som en regional stormakt er Iran misfornøyd med den nye politiske status quo i Sør-Kaukasus, og har den siste tiden tatt steg for å beskytte sine økonomiske og politiske interesser vis-à-vis et regime i Baku med nyrevevet selvtillit. Teheran-regimet har flekset sine geopolitiske muskler – ikke bare gjennom å true sin nordlige nabo med militæraksjoner, men også faktisk ved å holde større militærøvelser ved den aserbajdsjanske grensen.

Mehrdad Sayesdagari. Foto: Privat.

Som et svar på Irans økte militære aktivitet rettet mot Aserbajdsjan, har sistnevnte holdt sine egne militærøvelser min sin «brodernasjon» og store beskytter – Tyrkia. Flere holder nå pusten i påvente av de regionale stormaktenes neste skritt for å ivareta sine interesser i kampen om regional innflytelse.

Men hva ligger til grunn for konflikten, og hva kan skje fremover? Resett har tatt kontakt med den iranske eksiljournalisten Mehrdad Sayedasgari, som skriver jevnlig om den politiske og økonomiske utviklingen i Iran for opposisjonskanalen Radio Farda (En del av Radio Free Europe / Radio Liberty), for kommentarer.

Kun for abonnenter

annonse

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon