Illustrasjonsbilde. REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo
annonse
annonse

Kina har gjennomført en test av et nytt hypersonisk missil, melder Financial Times.

Avisa skriver med grunnlag i en rekke kilder at Kina i august skjøt opp et missil med kapasitet til å føre et kjernefysisk stridshode. Missilet gikk rundt hele kloden i lav høyde før det gikk inn mot målet sitt, som det bommet på med rundt 30 kilometer.

Kildene forteller til avisa at missilet ble skutt opp med en Long March-rakett. Vanligvis blir slike oppskytinger kunngjort, men i dette tilfellet var det ingen kunngjøring.

annonse

Foruten Kina jobber både USA, Russland og minst fem andre land med å utvikle hypersonisk teknologi.

Hypersoniske missiler kan som ballistiske missiler bære kjernefysiske våpen og bevege seg i fem ganger lydens hastighet.

Men i motsetning til ballistiske missiler som går i en høy bue opp i verdensrommet, kan hypersoniske missiler fly lavt i atmosfæren og dermed nå målet sitt raskere. De er dessuten manøvrerbare, noe som gjør dem vanskeligere å spore.

annonse

Mens land som USA har utviklet systemer for å forsvare seg mot krysserraketter og ballistiske missiler, er det fortsatt ikke utviklet metoder for å spore og forsvare seg mot hypersoniske missiler.

Det er kommet overraskende på USA at Kina er kommet så langt i utviklingen av hypersonisk teknologi. Kina mener den er nødvendig for å forsvare seg mot amerikanske hypersoniske framskritt.

Den kinesiske testen har funnet sted på et tidspunkt da spenningen mellom USA og Kina er høy, blant annet i forbindelse med at Kina har trappet opp den militære aktiviteten ved Taiwan.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon