Polen har vedtatt en lov som åpner for å tvinge flyktninger og migranter tilbake over grensen til Hviterussland, og å nekte å behandle asylsøknader til dem som tar seg inn i Polen uten innreisetillatelse. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Flere tusen demonstrerte i dag i Polens hovedstad Warszawa mot behandlingen av flyktninger på grensen til Hviterussland, men forsvarsministeren avviser all kritikk. 

Demonstrantene marsjerte i dag med plakater som blant annet sa «Stopp torturen på grensen» og «Ingen er ulovlig», gjennom hovedstadens gater.

Flere tusen flyktninger og migranter har forsøkt å krysse grensen fra Hviterussland til EU-landene Polen, Latvia og Litauen de siste månedene. EU har anklaget Hviterussland for bruke migrantene som gjengjeldelse for EU-sanksjoner mot landet.

annonse

Polen har erklært unntakstilstand ved grensen, og parlamentet har godkjent byggingen av en grensemur. Øyevitnebeskrivelser og rapporter fra bistandsgrupper anklager Polen for å føre folk tilbake over grensen til Hviterussland – noe demonstrantene understreket at kan føre til at folk fryser i hjel på grensen ved å vinke med bannere laget av varmebeskyttende tepper.

Polske myndigheter forsvarer imidlertid piggtrådgjerdet som bygges mot Hviterussland og forteller at de planlegger å erstatte det med en “mer permanent sperring” som er kostnadsberegnet til nesten 3,5 milliarder kroner, men de unnlater å omtale det som en mur.

– Om det ikke var for gjerdet og det gode samarbeidet mellom soldater og grensevakter, ville vi ha hatt en migrasjonskrise som den i 2015, tvitrer forsvarsminister Mariusz Blaszczak.

annonse

Nylig vedtok landets nasjonalforsamling en lov som gir grensevaktene anledning til å tvinge flyktninger og migranter uten innreisetillatelse tilbake over grensen. Ifølge den nye loven kan Polen unnlate å behandle asylsøknader fra personer som har krysset grensen ulovlig.

Tusenvis av flyktninger og migranter, de fleste fra Midtøsten, har de siste månedene forsøkt å ta seg til Polen, Latvia og Litauen via Hviterussland. Mange bor i provisoriske teltleirer i ingenmannsland langs grensen, der polske myndigheter har stasjonert tusenvis av soldater og innført unntakstilstand. Det innebærer blant annet at hjelpeorganisasjoner og journalister nektes adgang til området.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon