Herborg Oline Finnset blir vigslet til biskop i Nidaros av preses Helga Haugland Byfuglien i Nidarosdomen. Foto: Ole Martin Wold / NTB
annonse
annonse

I 1953 ble det bråk da pastoren Ole Hallesby på NRK radio advarte de som ikke trodde på gud mot helvete.

«Hvordan kan du som er uomvendt legge deg rolig å sove om kvelden. Du som ikke vet om du våkner i din seng om morgenen eller i helvete?» sa Hallesby i det som senere er omtalt som «Helvetestalen». Det ble store protester og talen foranlediget opprettelsen av Human-Etisk Forbund.

Det stilnet også i Den norske kirke om helvete deretter. Slik at bare motsatsen – belønningen i form av paradis i himmelen – gjensto. Man skulle ikke trues til å tro, bare lokkes. Likevel har forestillingen om helvete bestått innen noen kristne miljøer. Det har skapt frykt.

annonse

Ingeborg Senneset, journalist, forfatter og influenser, har kjent det på kroppen, skriver NRK.

– Jeg har egentlig aldri vært redd for å dø, men jeg har vært fryktelig redd for det jeg trodde ventet meg etter døden, nemlig helvete.

Som barn var hun angivelig overbevist om faren for at hun skulle pines til evig tid.

annonse

– Det er jo effektivt å si til barn at helvete er et forferdelig alternativ dersom du ikke er snill, men frykt gjør deg bare redd.

Herborg Finnset er biskop i Nidaros bispedømme.

– Vi vet ikke hva som skjer etter døden, men det vi vet er at veldig mange mennesker har blitt skremt med en fryktelig visjon om helvete i hundrevis av år. Det må vi slutte med, sier hun.

Hun mener det er forkastelig «å skremme noen til å tro».

Biskop Herborg Finnset hevder at kirka ikke lenger snakker om helvete. Men roten ligger der fortsatt.

– Vi kommer ikke unna at det finnes sterke lignelser i Bibelen, hvor Jesus kommer med noen passasjer om helvete, men Jesus snakker inn i en samtid hvor disse forestillingene levde, sier hun.

NRK viser til at «illusjonen om den negative dødsrikeplasseringen finnes i mange kulturer. I norrøn mytologi beskrives helvete som evig vinter i dødsriket Hel. Forestillingen om helvete synes også tydelig i middelalderkunsten i Den norske kirke. Der finner vi groteske bilder av djevelen og bålet. Bildene har vært brukt som en måte å holde folk fast på, og det har skapt frykt.

– Jeg tror jeg må si det så tydelig at dette er en forestilling som vi har forlatt, sier Finnset.

annonse

Her kan du høre utdrag fra Hallesby radiotale i 1953.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon