Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Nå før jul er det ikke nok skip, ikke nok containere og enorme flaskehalser. DB Schenker advarer at om det er ille nå, men de kan bli verre.

– Å få inn julevarer i januar er en katastrofe for oss, sier Nille-sjef Kjersti Hobøl til Dagens Næringsliv

Prisene på råvarer er rekordhøye, det samme gjelder transport, om ikke det er nok. Det er mangler arbeidere i Kina samt få containere, skip, havnearbeidere og lastebilsjåfører.

annonse

– Det som er mest krevende er den store usikkerheten, siden vi ikke får fulgt varene. Vi var tidlig ute med å bestille julevarer, men vet fortsatt ikke om alt kommer frem i tide. Å få inn julevarer i januar er en katastrofe for oss, det går bare ikke, sier Hobøl. 

Les også: Oslo sentrum lagt øde: Økonomisk katastrofe for butikker

Verdens fraktmarked har normalt økt med tre-fire prosent i året. Men i år har etterspørselen økt med nær tyve prosent. 

annonse

– Det er store utfordringer i hele verdikjeden fra råstoff via fabrikkene til transportleddet og ut til kundene. Det er ikke nok skip, ikke nok containere og enorme flaskehalser i de store havnene både i USA og Europa med lang ventetid for å få losset, sier Christian Flatum, direktør for sjøfrakt hos DB Schenker i Oslo.

Prisene på transport fra Asia til Europa har øk. Før virusutbruddet kostet tre tusen dollar å frakte en 20 fots container nå koster det atten tusen dollar.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Les også: Derfor døpes julemat om til tradisjonsmat

– Så her er det mange forhold som vil kunne gjøre situasjonen mer dramatisk. Og dette vil utvilsomt påvirke sluttbrukerne i Norge i form av både høyere priser og mangel på varer, sier Flatum.

Han vil ikke skape panikk, men råder folk til å starte julehandelen før desember og forteller at i år kom de fleste 17. mai-flaggene i juni. Hva om julepynten kommer i januar?

MDG: Gledelig at julehandelen er i fare

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon