Nå er det umulig å sette inn kontanter på bankkontoen sin i 20 norske kommuner. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
annonse
annonse

Har du cash liggende som du ønsker å få satt inn i banken? Foreløpig lar det seg gjøre i de fleste kommuner, men i 20 av dem er det nå umulig å få gjort. Mangelen kan ifølge Finanstilsynet være ulovlig.

I 20 av landets kommuner mangler det både minibank, bank i butikk og bankfilial, så dermed er det ikke mulig å foreta bankinnskudd. Samtlige av kommunene hadde disse tilbudene i 2018, men de er nå borte, viser en oversikt fra Finanstilsynet, ifølge P4.
I disse kommunene er det nå kun mulig å ta ut kontanter, maks 2.000 kroner over disk, når man handler i dagligvarebutikkene. Man kan heller ikke få satt inn penger på bankkontoen sin.

Avdelingsdirektør Per Mathis Kongsrud i Finanstilsynet hevder at dette kan være lovstridig fordi det i finansforetaksloven heter at bankene skal kunne motta kundenes kontanter. Ifølge Finanstilsynet utgjorde kontanter i underkant av fire prosent av alle betalinger i 2020.

annonse

– Ettersom nå stadig færre bruker kontanttjenester, opplever vi at flere banker mener de ikke har en plikt til å tilby dette. Det inntrykket vil vi endre på, sier han.
Blant kommunene som nå mangler dette tilbudet, er Bardu i Troms og Finnmark. Dette har skapt trøbbel, særlig for mange av kommunens eldre innbyggere, ifølge ordfører Toralf Heimdal.

– Vi merker det særlig rundt høytider, som for eksempel konfirmasjoner, at mange savner dette tilbudet. Flere eldre er heller ikke godt kjent med digitale løsninger som Vipps, noe som gjør situasjonen ekstra vanskelig, sier Heimdal til P4.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon