Seniorrådgiver i NOAS Jon Ole Martinsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) kritiserer Hurdalsplattformen og mener regjeringen nærmer seg FrP i flyktningpolitikken.

– Den politiske plattformen gjør oss urolige. Den sier ingenting om styrking av rettssikkerheten til asylsøkere og flyktninger, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) til Vårt Land.

Noas mener dette vil gjøre familiegjenforening vanskeligere og livet som flyktning i Norge usikkert, fordi man brått kan bli sendt tilbake til hjemlandet.

annonse

I Hurdalsplattforma varsler Ap og SP flere grep:

  • Innføre et tydeligere skille mellom personer som får asyl etter flyktningkonvensjonen og personer som får subsidiær beskyttelse, gjennom begrensninger i retten til familiegjenforening samt utvidet bruk av midlertidige tillatelser
  • Benytte handlingsrommet i dagens lovverk til å henvise asylsøkere til trygge land utenfor Europa dersom de har kommet til Norge via dette landet.
  • Opprettholde tilliten til asylordningen gjennom et effektivt returarbeid.

NOAS mener Hurdalsplattformen sender regjeringen i retning av en svært restriktiv flyktninpolitikk og sammenligner den med politikken FrP har på området.

Statsminister Jonas Gahr Støre i spissen for den nye regjeringen. Foto: Heiko Junge / NTB

Endringene Ap og Sp foreslår består i hovedsak av tydeligere skille mellom hvem som får fulle rettigheter i Norge, og at flere asylsøkere skal sendes ut av Norge på forskjellige grunnlag. De som får opphold i Norge på humanitært grunnlag, skal ikke lenger kunne få familiegjennforening like enkelt.

annonse

Det reagerer Martinsen på.

– FNs flyktningkonvensjon sier det motsatte, staten skal sikre retten til familieliv, sier han.

Regjeringens forslag om å utvide midlertidige oppholdstillatelser, reagerer Martinsen enda sterkere på.

– I dag får alle midlertidig opphold i fem år før de får varig opphold. Når regjeringen vil øke bruken kan det bety at perioden blir utvidet til å vare i syv, ti eller enda flere år.

Noas rådgiveren tror regjeringen innfører denne politikken for å ta velgere fra FrP.

– Ap og Sp ønsker å demme opp for Frp, da velger de å nærme seg partiet på dette feltet. Dermed vil færre velgere stemme på Frp, sier Martinsen.

Erlend Wiborg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nyvalgt innvandringspolitisk talsmann i Frp, Erlend Wiborg, er glad for innstrammingene regjeringen vil gjøre, men sier at de burde ha gått enda lenger.

– Støre bør se til den politikken hans danske, sosialdemokratiske kollega fører. Danmark ønsker et nytt asylsystem og få om noen kvoteflyktninger.

annonse

Ap, Sp og FrP har sammen flertall på Stortinget, og Wiborg vil utnytte dette.

– Vi er klare til å fatte vedtak sammen med Ap og Sp der vi er enige, sier han.

Disse sa fra seg norsk statsborgerskap i 2020 (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon