PLASS TIL MANGE: Andøya (avbildet) i Vesterålen er nabo til Langøya, hvor blant annet Bø ligger. Foto: Genlock Stock / Shutterstock / NTB
annonse

Kortvarig lykke.

Det fikk stor oppmerksomhet da Bø kommune, beliggende ytterst i Vesterålen i traktene mellom Nordland og Troms, i fjor kuttet i den kommunale formuesskatten.

Fra makssatsen på 0,7 prosent, som tilnærmet alle landets kommunestyrer har vedtatt, satte Bø kommune den kommunale formuesskatten ned til 0,2 prosent.

annonse

Sammen med statens tillegg på 0,15 prosent fikk Bø kommune dermed en samlet formuesskatt på 0,35 prosent – langt under landssnittet på 0,85 prosent.

Høyre-ordfører Sture Pedersens masterplan gav resultater.

Snart meldte multimillionærer i hopetall flytting til Bø. Mange kjøpte seg bolig der, og flere opprettet også bedrifter eller investerte i lokalt næringsliv.

annonse

Blant de mer profilerte tilflytterne fant man Bjørn Dæhlie, Einar Andreas Sissener, Wiggo Erichsen, Ole Martin Almeli og Rikard Storvestre.

Med seg hadde de formuer på over 2,4 milliarder kroner.

Les også: Bø-ordfører får kritikk i eget parti for kutt i formuesskatten

Dæhlie var blant de første som dro nordover. Men nå blir han også en av de første som har forlatt Bø, også kjent som Norges Monaco.

Parallelt har Dæhlie lagt sin enebolig i Bø ut for salg, skriver VG.

Huset, som skikongen opprinnelig gav 1,2 millioner kroner for, averteres nå med en prisantydning på 2,6 millioner etter oppussing.

Les også: Ap-utfordrer vil hverken ha arveavgift eller formuesskatt (+)

– Jeg har snakket med Bjørn om dette. Jeg er veldig glad for at Bjørn har bodd her, og vi har ennå store ambisjoner her sammen, selv om han nå flytter vekk.

annonse

Det sier ordører Sture Pedersen til VG. Det har ikke lykkes avisen å få Dæhlie selv i tale.

Det er uklart om Dæhlies «Bøxit», exit fra Bø, vil få flere til å vende snuten sørover igjen. Bodø-investor Benn Eidissen har allerede avlyst sin planlagte flytting.

Les også: Mener debatten om formuesskatt er unødvendig: – Utgjør så jævla lite

Kristian Adolfsen, grunnlegger av Norlandia, har på sin side uttalt at han venter til slutten av 2022 med å flytte.

Forleden gikk ordfører Pedersen i rette med personer som har meldt flytting i Folkeregisteret, men som hverken bor eller oppholder seg nevneverdig i kommunen.

Til sitt forsvar innvender flere av personene at de som forretningsmenn og investorer reiser mye og oppholder seg flere steder, så vel i Norge som utenlands.

annonse

PS. Vil du også flytte til Bø og spare formuesskatt?

Her kan du by på Dæhlies Monaco-villa.

Boligen, oppført i 1963, ligger i kommunesenteret Steine. Husets 130 kvadratmeter fordeler seg blant annet på tre soverom, hobbyrom og vaskerom.

Tomten, en selveiertomt på ett mål, er pent opparbeidet og har gode solforhold, og ligger samtidig skjermet til, reklamerer annonsen med.

Dette gjør de rike: – For å være kunde må man ha verdier på minst 300 millioner kroner (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse