Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fotografert på sitt kontor i Utenriksdepartementet i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
annonse
annonse

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) erklærer at Norge er svært bekymret over situasjonen i Sudan der militæret har tatt makten i et kupp.

Huitfeldt oppfordrer i en uttalelse mandag at sikkerhetsstyrkene i Sudan løslater statsminister Abdalla Hamdok og andre som er pågrepet av kuppmakerne.

– Sikkerhetsstyrkene har ansvar for å beskytte offentligheten. All form for vold mot fredelige demonstranter må stanse umiddelbart, sier utenriksministeren. Hun kaller situasjonen ekstremt alvorlig.

annonse

– Siden revolusjonen i 2019 har Sudan gjort framskritt, og det internasjonale samfunnet har til fulle støttet overgangen. Alt som nå er oppnådd, står i fare for å bli reversert med dramatiske konsekvenser, sier Huitfeldt.

– Norge står sammen med det sudanske folket og deres streben etter inkluderende utvikling, frihet, fred og rettferdighet. Alle parter må umiddelbart vende tilbake til dialog og ta del i den sivilt ledede overgangen, fortsetter hun.

Fraråder reiser

annonse

Utenriksdepartementet skjerper også sitt reiseråd til Sudan. De fraråder nå alle reiser til landet.

– Norske borgere i landet oppfordres til å holde seg i ro og å følge utviklingen i lokale og internasjonale medier. Registrer deg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar dersom du ønsker informasjon fra norske myndigheter, heter det i reiserådet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon