Twitter-sjef Jack Dorsey. Foto: Francois Mori / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Prisene på en rekke varer har steget kraftig den siste tiden, og frykten er at det er kommet for å bli. Twitter-sjef Jack Dorsey andvarer endog mot hyperinflasjon.

Sist gang det var vedvarende høy inflasjon var på 1970-tallet. Da hadde man ti prosent eller høyere inflasjon i enkelte år. For å få bukt med det, måtte pengepolitikken strammes inn. Med støtte fra president Ronald Reagan satte Federal Reserve-sjefen Paul Volcker rentene opp til nesten 20 prosent tidlig på 1980-tallet. Da sank også inflasjonen.

Globalisering og flytting av produksjon til lavkostland blir regnet som hovedgrunnen til at inflasjonen har holdt seg lav de siste førti år. Men flere forhold virker nå i motsattt retning. Tilgangen til billig arbeidskraft i Kina er i ferd med å stagnere. Etter covid-19 har forsyningskjedene blitt endret. Og råvareprisene går opp på grunn av manglende investeringer samt at de rimeligeste forekomstene allerede er utvunnet. Det grønne skiftet pressere også energiprisene opp.

annonse

Men med så høye gjeldsnivåer som det er nå, mener mange at høyere renter vil føre til kollaps i aksje- og boligmarkedene med tilhørende økonomisk stagnasjon. Sentralbanksjefene har derfor begrensede virkemidler, noe som kan gi fart til den inflasjonen noen nå advarer om.

Det er CNBC som har fremhevet Jack Dorseys twitter-melding.

– Hyperinflasjon kommer til å endre alt. Det skjer, skriver Dorsey på sin egen plattform.

annonse

Han utdypet i en annen tweet.

– Detr skjer snart i USA, og deretter i verden.

De siste inflasjonstallene i USA viser 5,4 prosent årlig prisøkning. Mens målet til Federal Reserve er ca. to prosent.

Sentralbanksjef Jerome Powell innrømmet på fredag at inflasjonen nok «kom til å vare lenger enn forventet».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon