Sivile fra Afghanistan ombord i forsvarets C-130J Hercules transportfly før takeoff fra Hamid Karzai International Airport i Kabul tirsdag 24. august. Foto: Forsvaret / NTB
annonse
annonse

Folk med relasjoner til Taliban ble fløyet til Norge, mens mange som burde vært evakuert hit, ble igjen i Kabul.

Det er general Ghulam Daud Tarakhil som skriver dette i et brev til Forsvarsdepartementet, ifølge Aftenposten.

«Det er verdt å merke seg at mange som ble evakuert til Norge som personell fra CRU, ikke var det. De var venner eller slektninger av (en navngitt person i CRU, red.anm.) Dette skulle ikke vært gjort. Det var et svik mot enkeltpersonene i CRU og deres familier,» skriver Daud blant annet til Forsvarsdepartementet.

annonse

I brevet navngir også Tarakhil en mann som skal ha spilt en sentral rolle i å utvikle listene over folk som skulle evakueres. En norsk offiser som ikke er navngitt begrefter Dauds opplysninger. Aftenposten har fått tilsendt et bilde av den navngitte personen som general Daud henviser til i brevet. Vedkommende står i tradisjonell drakt sammen med en representant for Taliban.

Denne mannen, som nå befinner seg på Østlandet et sted, avviser anklagene.

– Dette er løgn. Alle som kom til Norge med oss, var medlemmer av CRU eller tilknyttet denne styrken. Dere kan selv sjekke navnene og opplysninger om dem, sier mannen.

CRU-soldater i Afghanistan før Taliban tok makten. Foto: AFP/ Massoud HOSSAINI
annonse

Han kan fortelle at det fortsatt er mange fra CRU som er igjen i Afghanistan.

– Det er 222 personer fra CRU igjen i Afghanistan. Mine rådgivere forteller meg at det er Norge som bestemmer om de skal bli flyttet hit eller ikke, sier han.

Men Norge har ingen pågående prosess for å hente flere.

Generalen mener dette er uhørt og at Norge må hente ut de gjenværende fra CRU i Afghanistan. Selv ble han evakuert av amerikanere, til USA.

Brigader Eystein Kvarving, talsmann for forsvarssjef Eirik Kristoffersen, er kjent med at de gjenværende personene fra CRU i Afghanistan har det tøft.

Eystein Kvarving. Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi hører om at det pågår en jakt på dem, men også at det går bra med dem. Det er vanskelig å si noe om den enkeltes situasjon, sier Kvarving.

Han avviser kritikken om at Norge skal ha hentet ut personer med tilnytning til Taliban til Norge.

– Det stemmer ikke at Norge har evakuert noen med tilknytning til Taliban. Vi hadde gode prosedyrer for å identifisere riktige folk på flyplassen i Kabul. Forsvaret samarbeidet med nøkkelpersoner i CRU med å identifisere personell som ble evakuert. Vi har ikke evakuert folk som ikke skulle blitt det, sier Kvarving.

annonse

Både USA, Storbritannia, Australia og Sverige jobber hardt med å få ut sine, mens Norge altså tilsynelatende ikke gjør noe mer.

Det er rapporter om tortur og drap i Afghanistan, og folk i det norske spesialstyrkemiljøet engasjerer seg i å få dem ut.

Men det er politikerne som sitter med nøkkelen.

Afghanistan: Nå kommer ekstraregningen til skattebetalerne og den blir massiv

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon