- Resett - https://resett.no -

Kan Kinas sivile ferger spille en rolle i en Taiwan-invasjon?

Kina ser ut til å forbedre sin evne til å transportere tropper, våpen, forsyninger og tungt væpnede kampkjøretøy ved å bruke en stor sivil ferge modifisert for operativt militært bruk.

Ifølge [1] The National Interest, brukte Folkets frigjøringsarmé (PLA) fergen «Chinese Rejuvenation» til å frakte mer enn tusen militært personell og kjøretøy mer enn 1600 kilometer over havet, under en nylig militær-sivil troppemanøvreringsøvelse.

Militærøvelsen fokuserte på å transportere disse angrepsmidlene over flere hundre kilometer, som er viktig å merke seg, gitt at avstanden mellom Taiwan og fastlands-Kina utgjør ca. 180 kilometer. Den sivile fergen veier 45.000 tonn og er mye større enn de fleste kinesiske marineskip. Den kan gjøre det mulig for Kina å flytte store mengder tungt kamputstyr til støtte for et potensielt amfibisk angrep på Taiwan.

annonse

Sårbart

Imidlertid vil et så stort og langsomt transportfartøy som frakter så mye militært hardware over en avstand på 160 kilometer lett bli oppdaget av radarsystemer, rombaserte overvåkingsteknologier, overflateskip og utkikkspunkter på land.

Den kan derfor være svært utsatt for motangrep fra taiwanske eller allierte militærfly, overflatefartøy, ubåter og til og med landbaserte missilangrep. Kort sagt, et kinesisk transportfartøy på denne størrelsen vil sannsynligvis være svært sårbart for ødeleggelse fra luften, overflaten eller under vann, gitt dens store størrelse og lave hastighet.

annonse

Amfibisk invasjon

Ifølge en artikkel i den regjeringskontrollerte kinesiske avisen Global Times er fergen i stand til å frakte et stort antall Type 96 stridsvogner, Type 04 infanteriskip og «Dongfeng Menghshi» angrepskjøretøyer.

Evnen til å transportere et stort antall stridsvogner vil være avgjørende for enhver form for amfibisk invasjon av Taiwan, spesielt gitt at øyas væpnede styrker besitter amerikanske Abrams-stridsvogner. Enhver evne til å massivt øke Kinas amfibiske landingskapasiteter vil derfor i stor grad øke PLAs sjanser til å lykkes i en invasjon av Taiwan, hvis de skulle klare å ta over en strand eller etablere et annet landingspunkt for amfibiske angrep.

Det er derimot ikke sannsynlig at fergen kommer dit raskt nok uten å bli oppdaget, noe som betyr at taiwanske – eller potensielt amerikanske, japanske og australske – styrker vil være godt posisjonert til å se og ødelegge fergen før den når frem.

Japan og USA bekrefter militært samarbeid i tilfelle nødsituasjon på Taiwan [2]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474