Espen Nakstad advarer de som ikke er vaksinert mot covid-19. Foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

Espen Rostrup Nakstad vil at flere setter en tredje vaksinedose, og sier de kan gjeninføre munnbindkrav om smitten øker.

Det går mot kaldere tider i Norge. Flere blir syke, noe som også har gjort at flere tester positivt på corona. Fungerende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier i et intervju med VG at han vil ha tilbake munnbindkrav og andre tiltak hvis smittetallene øker.

– En rekke lokale tiltak kan bli aktuelle, dersom situasjonen forverres. Målrettet bruk av munnbind ved trengsel, mer regelmessig testing og å holde avstand kan bli gitt av kommuner med økende smittepress, sier han.

annonse

Selv om over 90 prosent har fått vaksine mot det kinesiske coronaviruset er det ikke godt nok, ifølge Nakstad.

Flere vaksinestikk

VG skriver at Nakstad sier det er vanskelig å spå smittesituasjonen fremover, fordi man ennå ikke har sett effekten av en tredje vaksinedose til de over 65 år.

annonse

– I tillegg ser det ut som mange vil vaksinere seg mot influensa, og dette vil samlet sett være en stor fordel for oss. Men det er ikke gitt at 90 prosent vaksinedekning er nok for å holde pandemien i sjakk.

Norge åpnet opp landet i september, men nå kan det altså bli slutt på moroa hvis Nakstad får det som han vil.

– Hvis man har en stigende smittetrend, vil en dobling av intensivkapasiteten bare hjelpe i en viss periode. Før eller senere blir man uansett nødt til å håndtere smittesituasjonen. Det er rett og slett ikke mulig å komme seg ut av en situasjon med raskt økende eksponentiell smittevekst bare ved å øke intensivkapasiteten, sier han til VG.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon