Foto: Hassene Dridi / AP / NTB
annonse
annonse

– Vi ligger mye bedre an i Sverige denne høsten og har nå lavest smittespredning i Norden, takket være at så mange har vaksinert seg slik at vi kan leve våre liv mer som normalt, sier sosialminister Lena Hallengren.

Den svenske sosialministeren forteller at alle svensker over 16 år skal få tilbud om å ta en tredje vaksinedose i løpet av vinteren og våren, men at de første i køen blir personer over 65 år og helsepersonell.

Deretter vil alle svensker over 16 år få tilbud om tredje vaksinedose i løpet av vinteren og våren, sier sosialminister Lena Hallengren (S).

annonse

Risikoen for enkelte hjertesykdommer eller andre sjeldne bivirkninger etter tredje dose er ukjent og blir fulgt nøye med på, ifølge Det europeiske legemiddelverket, men Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson peker derimot på at det er gjort slike undersøkelser og sier det ikke er funnet noen problematiske bivirkninger.

I Sverige er det satt over 14 millioner vaksinedoser. Cirka 85 prosent av alle over 16 år er vaksinert, ifølge Carlson. I Norge har rundt 4,2 millioner nordmenn over 12 år fått første dose og rundt 3,7 millioner har fått dose to. Det tilsvarer en andel på henholdsvis 78 og 69 prosent av befolkningen.

– Det å øke andelen som har fått to vaksinedoser, har høyest prioritet, sier Carlson.

annonse

I Norge anbefales innbyggere over 65 år å ta en oppfriskningsdose koronavaksine når det har gått minst seks måneder fra andre vaksinedose. Den norske anbefalingen er mer snever enn EMAs (Det europeiske legemiddelkontoret), som har bedt land om å også vurdere å gi en tredje dose til alle mellom 18 og 55 år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon