Michael Mann i 2012. Foto: REUTERS/Mohammed Ameen
annonse
annonse

Olje og gass er nødt til å bli liggende under bakken hvis EU skal ha troverdighet i klimakampen, mener EUs spesialutsending til Arktis.

– Vi må ta denne diskusjonen. Vi står ved et vendepunkt nå, og vi er nødt til å få opp farten i overgangen til en klimanøytral økonomi, sier Michael Mann til NTB.

– Vi er ikke naive. Vi venter ikke at det skal skje over natta. Men denne samtalen må komme i gang, sier han.

annonse

EU er fast bestemt på å sikre at kull, olje og gass blir liggende under bakken, «inkludert i arktiske områder».

«Kommisjonen skal samarbeide med partnere for en multilateral juridisk forpliktelse til ikke å tillate noen videre utvikling av hydrokarbonreserver i Arktis eller tilgrensende regioner, og til ikke å kjøpe slike hydrokarboner hvis de skulle produseres.»

– Det de i bunn og grunn sier, er at olje, gass og kull må bli liggende under bakken hvis vi i det hele tatt skal komme i nærheten av å nå klimamålene våre, sier Mann.

annonse

Norge har uttrykt bekymring overfor denne holdningen, men Mann og EU-kommisjonen står på sitt.

– Hvis vi skal ha troverdighet og handle i samsvar med ambisjonene våre i EUs grønne giv, så er vi nødt til å komme i gang med denne diskusjonen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon