Helseminister Ingvild Kjerkol minnet i dag om at pandemien ikke er over og viste til at smittetallene øker flere steder i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Lokale og nasjonale tiltak kan være aktuelle å gjeninnføre om smitten fortsetter å øke og helsetjenestene får en høy belastning, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Departementet sendte i dag ut et justert rundskriv om kommunale smitteverntiltak for å gi kommunene veiledning om lokale smitteverntiltak som kan være nødvendig ved lokale utbrudd.

Helseministeren sier at hvis det kommer en stor økning i smittespredningen må kommunene være forberedt på å begrense smittespredningen gjennom lokale tiltak.

annonse

– Pandemien er ikke over, og vi ser nå at smittetallene øker flere steder. Hvis det kommer en stor økning i smittespredningen lokalt eller nasjonalt som gir høy belastning på heletjenestene, må kommunene være forberedt på å begrense smittespredningen gjennom lokale tiltak. Det kan også bli aktuelt å innføre nasjonale tiltak, sier Kjerkol i en pressemelding i dag.

– Da vi gikk inn i fasen “En normal hverdag med økt beredskap” ble de fleste tiltakene i covid-19-forskriften opphevet, og vi gikk fra å ha en kontrollstrategi til en beredskapsstrategi. En viktig forutsetning i beredskapsstrategien er at kommunene setter i verk forskrifter som gjeninnfører tiltak hvis den lokale situasjonen tilsier det, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet i dag.

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt ut et justert rundskriv for å veilede kommunene om lokale smitteverntiltak som kan være nødvendige ved lokale utbrudd.

annonse

– En viktig forutsetning i beredskapsstrategien er at kommunene setter i verk forskrifter som gjeninnfører tiltak hvis den lokale situasjonen tilsier det, sier Kjerkol.

Det siste døgnet er det registrert 1.144 nye koronatilfeller i Norge. Det er nær en dobling fra samme dag i forrige uke, og for første gang siden 14. september er registrert over tusen nye smittede på ett døgn her til lands. Særlig i nord er det registrert mange smittede. Det siste døgnet er det registrert 59 nye koronasmittede i Tromsø. Økningen gjør seg gjeldende i alle enkeltgrupper.

FHI skriver  i sin siste ukerapport at smitten økte med 54 prosent fra uken før og en økning for første gang etter at det har vært nedgang helt siden uke 35. Det ble også innlagt flere koronapasienter på sykehus i forrige uke enn den foregående. Totalt er det foreløpig meldt om 4.357 tilfeller i forrige uke.

Videre er det rapportert om 75 nye pasienter innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 42, etter 61 og 56 i de to ukene før. De siste seks ukene har det vært fem eller færre innlagte under 30 år, mens det har vært en økende trend blant personer i aldersgruppen fra 45 år og eldre.

Stadig flere blir imidlertid vaksinert og 4,2 millioner nordmenn fra 12 år har nå fått første dose. Over 3,7 millioner har fått dose to. Det tilsvarer en andel på henholdsvis 78 og 69 prosent av befolkningen.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon