Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) på vei til fots fra Finansdepartementet for å presentere statsbudsjettet for 2014 i Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB
annonse
annonse

I hans første statsbudsjett som finansminister i 1991 var utgiftene på 336 milliarder kroner. Det tilsvarer i dag 639 milliarder kroner.

I budsjettet for 2022 er de statlige utgiftene vokst til hele 1.557 milliarder kroner. Det er dobbelt så mye som vårt naboland Finland. 

– Det at du har penger i banken, betyr ikke at du må bruke mest mulig fortest mulig, sier tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen til NRK

annonse

Forskjellen mellom inntektene og utgiftene stiger hvert år. Dette har politikerne løst ved å tappe stadig mer av Oljefondet. I 2013 da Erna Solberg tok over var uttaket 123 milliarder kroner. Det har nå steget til over 300 milliarder kroner.

Les også: Bør politikernes utbytte av Oljefondet reduseres til to prosent?

Det er ingen partier som går inn for å redusere oljepengebruken. Det viser Hurdalsplattformen og partienes alternative budsjetter.

annonse

Men fremtiden er uviss, advarer tidligere finansminister Johnsen. Et børsfall på 40 prosent kan plutselig ramme Oljefondet. Da mister norske politikere grovt 4 av 10 kroner de er blitt vant med å dekke budsjettunderskuddet med.

Nicolai Tangen ble i mars ansatt av Norges Bank som ny sjef i oljefondet. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix

– Midlertidige hopp i oljepengebruken har vist seg vanskelig å ta ned til nivået før, sier han.

– Den store handler om å innrette politikken slik at du kan jevne ut svingninger i økonomien. Vi må forberede oss på mye større svingninger i verdien av pensjonsfondet.

De stjeler oljepengene våre og gir bort landet vårt, bit for bit

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon