Fra EU-parlamentet i Brüssel. Foto: REX
annonse
annonse

EU-parlamentet saksøker EU-kommisjonen fordi sistnevnte ikke skal ha tatt i bruk en ny mekanisme som åpner for å straffe medlemsland som ikke ivaretar rettssikkerheten.

Det medfører at parlamentet setter makt bak trusselen om å klage EUs utøvende organ inn for EU-domstolen. Det bekrefter parlamentets leder David Sassoli i en uttalelse fredag.

Konflikten handler om en mekanisme som kan brukes for å holde tilbake penger fra medlemslandenes delte budsjett, som ble gjort opp for tidligere i 2021.

annonse

Den ble etablert på grunn av økende bekymring for brudd på grunnleggende verdier som rettslig uavhengighet og mediefrihet i land som Polen og Ungarn.

Mekanismen skal etter sigende kun aktiveres dersom det er en klar risiko for misbruk av EU-pengene på grunn av slike brudd.

EU-kommisjonen sier de ennå ikke har aktivert mekanismen. De vil nemlig vente på en avgjørelse fra EU-domstolen i en sak om lovligheten av ordningen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon