Kjell Inge Røkke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Ap og Sp har varslet en mer «aktiv» næringspolitikk. Smarte kapitalister står klare til å sno seg, mener FrP.

For aktiv næringspolitikk innebærer bruk av statlige penger til å plukke vinnere i markedet, mener Sivert Bjørnstad, som sitter i næringskomiteen for FrP.

Han mener det med den nye regjeringen kan bli gode tider for bedrifter som bedriver «tilkarringsvirksomhet»: Bedrifter som ikke tjener penger på å skape eller produsere noe, men skaffer seg fordeler fra politiske vedtak, skriver DN.

annonse
Sivert Bjørnstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det klokeste skattebetalerne kan gjøre i denne situasjonen, hvor det igjen varsles en mer aktiv næringspolitikk, er å spleise på en skredder som kan sy igjen lommene til Kjell Inge Røkke og andre smarte kapitalister som står klare til å plukke opp statlige penger på gaten, mener Bjørnstad.

Regjeringen vil vurdere å etablere et grønt, statlig investeringsselskap. På den måten vil staten kunne bidra til at norske bedrifter kan utvikle industriell teknologi, sier Hurdalskameratenes næringspolitiske talspersoner på Stortinget, Willfred Nordlund (Sp) og Masud Gharahkhani (Ap)

Bjørnstad ser ikke behovet og påpeker at Norge allerede har et grønt, statlig investeringsselskap.

annonse

Det har gått galt før når staten skal være kapitalist. Bjørnstad peker på statens oppkjøp i Aker Holding AS.

– Etter år med styr og ståk og krangling mellom hovedaksjonær Røkke og minoritetsaksjonæren, staten på vegne av skattebetalerne, endte prosjektet med et tap på mellom fire og fem milliarder kroner, sier han.

Røkke skal bli Aps «klimapartner»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon