Fotomontasje: Terje Bendiksby / NTB / Statnett / NTB
annonse

Analyseselskapet Volue Insight mener at politikerne selv har bidratt til de historisk høye strømprisene.

De har regnet på effekten av den nye kraftkabelen til Storbritannia, North Sea Link og kommet frem at den løfter strømprisen i Sør-Norge med 10 øre/kWh i gjennomsnitt, skriver Europower Energi. Det gir boliger på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet hele 2500 kroner i økte strømutgifter per år.

– Vi har gjort konkrete simuleringer med og uten UK-kabel, forteller Tor Reier Lilleholt, sjefanalytiker hos Volue Insight.

annonse

Simuleringene viste at kabelen til Storbritannia fører til en prisøkning 10 øre/kWh i Sør-Norge. Det inkluderer både prisområdene NO1 (Østlandet), NO2 (Sørlandet) som kabelen går ut fra, og NO5 (Vestlandet)

– Det er så god nettkapasitet mellom disse tre nettområdene at forskjellen ikke er stor, sier Lilleholt.

Men 10 øres økning kan vise seg å være mindre enn det blir i praksis.

annonse

– Hvis vi kommer i en situasjon hvor Norge må spare vann, vil det kunne gi en sterk stigning i prisene. Da kan prispåvirkningen plutselig bli vesentlig høyere. Det er veldig lite som skal til for at prisen stiger mye mer, sier analytikeren.

Politikere

Prosjektet med kabelen begynte allerede da Jens Stoltenberg var statsminister, og nå har Jonas Gahr Støre arvet problemet. Han skal gi hjelp til 66.000 bostøttemottakere, men der er FrP kritisk. Innvandrere er klart overrepresentert blant dem som får bostøtte. 

– Tallene fra SSB viser at regjeringens tiltak rammer skjevt. FrP vil ha tiltak som reduserer strømprisene for hele befolkningen, ikke bare enkeltgrupper, sier FrPs innvandringspolitiske talsmann, Erlend Wiborg til Resett.

Nestleder i SV, Kirsti Bergstø. Foto: Terje Pedersen / NTB

Les også: Så mange vindmøller må bygges for å elektrifisere norsk sokkel (+)

annonse

Men utenlandskabelen er gull for staten, pengene renner inn. Bare den første uken etter åpning tjente de 130 millioner kroner. Den har kostet 12,5 milliarder kroner å bygge, og det er anslått at den er nedbetalt på knappe halvannet år.

– Det kan ikke være slik at folk med lave inntekter skal betale prisen for en feilslått politikk med frislipp av markedet i energisektoren, sier SV-politiker Kirsti Bergstø til Klassekampen. Hun frykter at det kan komme flere strømkriser fremover. 

Nikolai Astrup derimot har stor tro på kabelen til Storbritannia, og mener økt kraftutbygging er den beste medisinen mot nye strømkriser.

NVE forsøker seg på nok en vri for å fordoble strømregningen din! (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse