Illustrasjonsfoto: Helge Hansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Europa opplever en energikrise. EU vurderer å klassifisere gass og atomkraft som «bærekraftig». 

EU-landene er uenige om gass og atomkraft er en del av det grønne skiftet. Nå skal EU-kommisjonen avgjøre saken. Hvis gass blir klassifisert som bærekraftig vil det bety gode inntekter for Norge, skriver Klima og Energi.

Norge er den nest største leverandøren av gass til Europa. Bare i september solgte vi gass for 48,7 milliarder kroner og Equinor tidoblet resultatet i tredje kvartal. Årsaken er høye gasspriser. De er så høye at man lar oljen ligge for å øke gassproduksjonen. 

annonse

Les også: Frankrike innfører et pristak på gass og strøm 

– Det stramme gassmarkedet i høst har demonstrert behovet for regulerbare energikilder i tillegg til fornybar, sier Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor.

Han legger til at gass skal brukes i en overgangsperiode.

annonse

– Videre vil produksjon av blått hydrogen, og etter hvert grønt hydrogen, kunne bli et viktig bidrag i overgangen til et avkarbonisert energisystem.

Les også: Norge håver enormt inn på gass

Men Frode Pleym i Greenpeace Norge er helt uenig. Han mener gass kan føre til at energiinvesteringer gjøres på feil sted.

Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge og Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom tapte klimasøksmålet i Høyesterett. . Fotomontasje: Berit Roald / NTB

– Om gass klassifiseres som «miljømessig bærekraftig», er det en grønnvaskingsseier for lobbyistene i fossilindustrien og enkelte land i Øst-Europa, sier leder av Greenpeace Norge, Frode Pleym til E24.

Han sier at det er en stor økonomisk risiko knyttet til fossilt, og at risikoen vil fortsette å øke dramatisk.

– Jo lenger vi venter, jo dyrere blir omstillingen, tror lederen av Greenpeace. 

Olje- og energidepartementet til Resett: – ACER styrer ikke strømprisene (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon