Illustrasjonsfoto: Pixabay
annonse
annonse

Etter strenge virustiltak og stengte grenser har svensk arbeidskraft forsvunnet. 

NRK Innland skriver at mange kjøkken står tomme fordi svenske arbeidstakere ikke vender tilbake. Trysil mangler 20 kokker før vintersesongen. 

– Det er en veldig frustrerende situasjon. Vi ser gjestene står og banker på døra. Så er det ingen som kan stå på og jobbe, vi har ikke nok folk, sier Bjarte Wigdel. 

annonse

Han er daglig leder ved restauranten, vaffelstua og puben Knettsetra i Trysil, og er bekymret. Grensene er åpne og gjestene er der, men de svenske arbeidstakerne mangler. 

– Det er vanskelig å ha ønsket åpningstid. Flere må stenge noen dager i uka, fordi man bare har bemanning for visse dager. Det er tøffe og reelle problemer man står i, sier han. 

Les også: Stor mangel på kvalifisert og villig arbeidskraft i Norge

annonse

Det er ikke bare Trysil som savner svenskene. Ved spahotellet Rømskog lenger sør mot grensen er også situasjonen alvorlig. 

– For oss som ligger nær grensen er det like viktig med svensk arbeidskraft som norsk. Men de stengte grensene gjorde arbeidsforholdene veldig vanskelige. Og det er ikke bare vi i bransjen som merker det fortsatt i dag, sier hotelldirektør Anne Brodin Söderström, og legger til: 

– Vi har mistet mye verdifull kompetanse. Og det er lenge til grensen mellom Norge og Sverige vil være kun en strek på kartet.

Les også: Norske innreiseregler utløser flyttemønster i Sverige

Trysil. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix

Regionlederen i NHO, Jon Kristiansen, sier at det vil ta tid. 

– Det er et sammensatt bilde. Det er en treghet etter pandemien, og en forsinkelse i systemet når det gjelder å få ID-nummer. Utlendingene har også fått seg en annen jobb i hjemlandet. Dette vil rett og slett ta tid.

Men på Trysil har de ikke tid. Vinteren står for døren og det er en kamp mot klokken.

Polakker som jobber i andre land er ønsket hjem til Polen igjen

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon