Det er takket være "Trump-avstand" at Republikanerne vant i Virginia, mener NRKs Anders Tvegård.
annonse
annonse

NRK mener republikaneren Glen Youngkin «vant etter å ha holdt Trump på avstand». Det kommer frem i en kommentar som blir kalt «Urix forklarer».

Statskanalens mening er underskrevet USA-korrespondent Anders Tvegård. Han legger liten vekt på Demokratene selv og Joe Biden som årsak til det oppsiktsvekkende valgnederlaget i delstaten Virginia.

Hovedfokuset er på Trump, der NRK skriver følgende i sin tittel:

annonse

«Vant etter å ha holdt Trump på avstand», med henvisning til valgvinneren Youngkin.

– Det er flere forklaringer og oppfatninger av hva som skjedde, skriver Tvegård før han ramser opp flere punkt der det blant annet står at Youngkin ikke ville drive valgkamp med Trump.

– Trump var ikke fysisk til stede for Youngkin, men han sendte ut ti e-poster med støtte og holdt et telefonmøte. Den tidligere presidenten tok æren for at Youngkin vant, mange timer før resultatet var klart, skriver Tvegård videre.

annonse

Demokrat-kritikk på CNN

Joe Biden vant med ti prosent over Trump i Virginia for ett år siden. Tirsdagens valgresultatet har derfor sendt sjokkbølger i USA.

I amerikanske medier har den Trump-kritiske pressen hatt en litt annen vinkling enn NRK. CNN diskuterte valgseieren til Republikanerne tirsdag kveld. Den politiske kommentatoren Van Jones fortalte at Demokratene har gått i feil retning og at de opptrer «støtende».

– Demokratene fremstår som irriterende og støtende, og virker ute av kontakt med virkeligheten, sa Jones på CNN.

Uttalelsen har fått mye oppmerksomhet i USA, men hittil har ikke NRK plukket det opp.  Tvegård hevder republikanerne nå ser på om «oppskriften med å holde Trump og kjente partinavn på avstand kan brukes andre steder».

– Udemokratisk

USA-kjenner og Resett-skribent Øystein Steiro sr. hadde imidlertid et annet fokus etter Virginia-valget enn Anders Tvegård. I en kommentar skrev han at «Republikanernes valgseier i Virginia er et varsko for hva Demokratene har i vente».

annonse

Han mener Demokratene har spilt et skittent spill for å fjerne Trump, og at Trumps velgerbase var de som snudde makten i Virginia.

Resett-skribent Øystein Steiro sr.

– Halvdelen av velgermassen, som stemte på Trump, er bitre og føler seg lurt av Demokratenes mange «dirty tricks» i valgkampen.

– Det som begynte med de falske «Russia collusion»-anklagene, initiert og finansiert av Det demokratiske partiet, samt medias massive og ensrettede antitrump-kampanje, fortsatte med stemmerettsregler som ble endret av valgnemder i siste liten og 3,5 milliarder kroner i private «Zuckerbucks» som ble pøst inn i svingstater og valgkretser for å øke valgdeltakelsen blant Demokratene. Ikke ulovlig, men klart udemokratisk, klart uetisk og helt åpenbart valgpåvirkning. Norske media nevner det knapt.

– Guvernørvalget i Virginia er et forvarsel om hva som kommer til å skje i 2022 og i 2024 om ikke politikken blir lagt om eller «dirty tricks department» i Det demokratiske partiet kommer opp med noe nytt lureri, skriver Steiro.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon