SKUMMELT: Iført sorte hansker tar man hverandre i hendene etter å ha printet russiske 5.000-rubelsedler. Foto: Fra Invidems kampanje på Storynews.no
annonse
annonse

Nylig har selskapet Invidem, som tilbyr tjenester innen anti-hvitvasking og Know Your Customer (KYC), søkt etter nye kunder.

Herunder har Invidem annonsert hos Dagens Næringsliv. Kampanjen er illustrert med et bilde hvor en mann med sorte hansker skriver ut falske sedler.

For det utrente øye er det ikke lett å se – men ut av printeren kommer det russiske 5.000-rubelsedler. På et annet bilde ser vi noen ta hverandre i hendene, fortsatt iført sorte hansker, med de rykende ferske rubelsedlene i bakgrunnen.

annonse

Er det et uttrykk for en generell russofobi i norsk anti-hvitvaskingsbransje, eller ble bildene tilfeldig valgt? Og er russiske rubler virkelig mer utbredt i kriminell kontantøkonomi i Norge enn euro og amerikanske dollar?

Resett kontaktet Invidem og Økokrim for å få svar.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

annonse

At hvitvasking er et samfunnsproblem som dessuten har bindinger til organisert kriminalitet, råder det tverrpolisk enighet om.

– Det finnes mange måter å hvitvaske et utbytte på. Noen metoder er enkle; utbytte settes inn på konto til venner og slektninger for så å bli tatt ut kontant, veksles og smugles kontant til utlandet, eller benyttes til kjøp av dyre forbruksgjenstander som biler, klokker, elektronikk, forklarer Økokrim på sine nettsider.

– Andre metoder er mer avanserte. Utbytte kan for eksempel kanaliseres inn i en næringsvirksomhet, for eksempel ved fiktive salg eller ved at kostnader holdes utenom regnskaper og dekkes av utbytte fra straffbare handlinger, for senere å tas ut av virksomheten som tilsynelatende lovlig overskudd.

Det er en risikovurdering som deles av Invidem.

– Økonomisk kriminalitet som hvitvasking og terrorfinansiering er et gigantisk samfunnsproblem!, skriver Invidem i sin kampanje hos Storynews.no.

Invidem eies av seks storbanker i Norden. Både de seks bankene og andre finansaktører er lovpålagt å se etter eventuell hvitvasking hos sine kunder.

– I dag må regulerte selskaper (finansforetak, forsikringsselskap, banker med flere som står under Finanstilsynets tilsyn) foreta en KYC (Know Your Client/Customer) verifisering, skriver Invidem i kampanjen. Det er nettopp slike KYC-tjenester Invidem tilbyr.

Men hvor kommer de russiske rublene inn i bildet?

annonse

Og er rubler virkelig mer utbredt i norsk hvitvasking enn euro og dollar? Det har Resett forsøkt å få svar på.

Vi kontaktet Invidems administrerende direktør Marit Bø Bornstein, og spurte blant annet hvem den typiske KYC-kunden er, hvordan Invidem arbeider med å innhente og verifisere opplysninger og hva slags typer samarbeidspartnere de har i utlandet.

Saken fortsetter.

GODT BILDEVALG? Når du skal selge tjenester mot hvitvasking i Norge, hva er da mer naturlig enn å illustrere kampanjen din med russiske rubelsedler? Foto: Skjermbilde av Invidems annonse på DN.no 25. oktober 2021

Dessuten stilte vi følgende spørsmål: Hvorfor har dere valgt å illustrere kampanjen med bilder av russiske rubler? Mener Invidem at russiske rubler er mer involvert i nordisk hvitvasking eller annen kriminell kontantøkonomi i Norden enn for eksempel euro?

Invidem har ikke besvart Resetts henvendelse.

Det har imidlertid Økokrim, hvor seniorrådgiver Andreas Lunde opplyser at de ikke fører statistikk over hvilke valutaer det tas beslag i.

– Men vi erfarer at norske kroner er dominerende i kontantbeslag, etterfulgt av euro, forteller Lunde i Økokrim til Resett.

Les også: Selger gull med «Bitcoin-innbytte» (+)

Med dagens vekslingskurs gir 5.000 rubler rundt 600 norske kroner. Dette er den høyeste verdien i den russiske seddelrekken.

Eurosedler finnes derimot fra 5 til 500 euro. 500-euroseddelen er verdt 4.900 kroner, og er blant verdens mest verdifulle sedler i omløp.

Oppdatering 17. november:

annonse

I en e-post 12. november skriver Invidem at bildene er ment som en generell illustrasjon av fenomenet hvitvasking og ikke innebærer noen stillingstaken fra Invidems side.

[/ihc-hide-content]

Vill vekst for usikre bedriftslån – lokker med ti prosent rente (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon