Rustam Louis Foss. Bildet hentet fra Facebook.
annonse
annonse

Gjerningsmannen har etter det Resett kjenner til tsjetsjensk bakgrunn, men har tatt etternavnet Foss. Avdødes navn er således Rustam Louis Foss (33). Han skal ha hatt roller i flere norske filmer, deriblant Lillyhammer.

Nettavisen skriver at deres kilder som har hørt videoen bekrefter at han siterer den muslimske trosbekjennelsen under angrepet og roper «Allahu akbar». PST vil ikke bekrefte overfor Nettavisen om de har hørt på lydopptaket der mannen tilsynelatende siterer fra koranen.

På Facebook har Rustam Louis Foss lagt ut disse bildene:

annonse
Rustam Louis Foss. Bildet hentet fra Facebook.
Skjermbilde Facebook.

 

Et vitne sier til VG at mannen ropte «Allahu Akbar, jeg skal drepe deg» på klingende norsk.

– Han gjentok det, jeg oppfattet at han sa det til meg, sier 47-åringen VG har snakket med.

annonse

Disse ordene sa den nå drepte mannen også da han i 2019 truet flere personer med kniv på åpen gate i Oslo.

På politiets pressekonferanse klokken 12 uttalte politiet at det ikke er informasjon som tyder på at tirsdagens angrep er en terrorhendelse, samtidig som de ikke utelukker noe så tidlig i etterforskningen.

– For oss fremstår dette som en enkeltstående handling. Det er ikke grunn til å frykte for tryggheten i byen for andre, sier politiinspektør ved Oslo politidistrikt Egil Jørgen Brekke.

I desember i fjor ble Rustam Louis Foss dømt til tvungent psykisk helsevern av Oslo tingrett for i psykotisk tilstand å ha knivstukket en mann og hugget etter flere andre på Ankerbrua i Oslo i 2019.

En morgen i juni 2019 stakk han en mann i ryggen én gang, og forsøkte deretter å stikke ham flere ganger uten å lykkes, ifølge dommen. Skadene var livstruende, men mannen som ble knivstukket overlevde.

Det var mange vitner til knivstikkingen på Ankerbrua. Foss ble også dømt for fem andre tilfeller av trusler etter å ha løpt etter eller hugget etter personer med kniven.

Mannens advokat sier at han var på bedringens vei under rettssaken, som pågikk i desember i fjor.

– Han var på bedringens vei og fungerte under rettssaken, sier advokat Andrea Wisløff til NTB.

annonse
– Var adekvat da

Wisløff tok over som 33-åringens forsvarer ved årsskiftet 2019/2020, og forsvarte ham under nevnte rettssak.

– Han hadde sittet i varetekt en god stund da jeg ble hans forsvarer, og var adekvat da. Han var også under behandling da han fikk dommen, sier advokaten.

Politiinspektør Grete Lien Metlid sa under en pressekonferanse at mannen var ute på kortvarig permisjon fra helsevesenet da han truet tilfeldige mennesker med kniv tirsdag morgen. Mannen gikk ut i permisjon mandag denne uken.

Artikkelen fortsetter.

Fem anmeldelser etter knivstikking i Oslo – russer siktet for drapsforsøk

 

annonse

I dommen fra Oslo tingrett står det også at han er dømt for å ha forstyrret ro og orden da han i selvforskyldt rus og med kniv i hånden sprang etter folk og brølte. Dessuten ble han dømt for å ha antent eiendeler i leiligheten sin tidligere samme dag, skriver VG.

Både under knivstikkingen på Ankerbrua, og på Bislett i dag, var Foss barbeint og i bar overkropp. Han ble tidligere dømt for vold mot to politifolk og mot en arbeider på en byggeplass der han brøt seg inn.

Foss var ruset i alle de tre hendelsene han er dømt for. Etter knivstikkingen på Ankerbrua skrev psykiater Randi Rosenqvist i sin vurdering av Foss at det kunne være farlig dersom han fortsetter å ruse seg og faller ut av psykiatrisk behandling.

«Da kan tilsvarende situasjoner som den i juni 2019 oppstå», skrev hun ifølge NTB.

I dag ble Foss skutt av politiet etter å ha løpt etter en kvinne med kniv og angrepet politiet. Han var i ferd med å knivstikke en person på gaten da politiet forsøkte å kjøre ham ned, sier innsatsleder i politiet, Torgeir Brenden, til VG. Det ble avfyrt flere skudd, og Foss ble kjørt til Ullevål sykehus, hvor han døde av skadene.

Psykiater: – Ikke kort tid

Psykiater Randi Rosenqvist er én av to sakkyndige som vurderte Foss i forbindelse med rettssaken i fjor. I sin vurdering kom de sakkyndige frem til at mannen lider av schizofreni.

Hun sier til Aftenposten at hun ikke er overrasket over at pasienten er ute så kort tid etter dommen. Aftenposten intervjuet Rosenqvist før det ble kjent at mannen var ute på permisjon.

– Da dommen falt i desember i fjor, hadde han vært syk i halvannet år. Innen dommen kom, var han mye bedre. At han ett år etterpå er etablert i bolig, synes jeg ikke er rart. Han var definitivt på bedringens vei for ett år siden. Ett år er ikke kort tid når han er blitt bedre. Han må ha blitt dårlig igjen, sier Rosenqvist.

I en tidligere versjon la vi i noen minutter ut bilde av skuespiller Mads Sjøgård Pettersen, som var i en scene med Rustam Louis Foss i filmen Skyggene av byen. Det beklager vi.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

Setter du pris på denne artikkelen og slike perspektiver? 

Vi har Vipps nr 124526, bank 1503.94.12826 eller dere kan sende SMSResett” (200,- en gang) eller SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474.

Tegn abonnement her

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon