Mann skutt av politiet på Bislett i Oslo. Politiet bekrefter at det har vært en konfrontasjon mellom politiet og minst en person til. Det er mye politi i området. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
annonse
annonse

En mann ble skutt av politiet i morges etter å ha forsøkt å angripe forbipasserende i Thereses gate på Bislett i Oslo med kniv. Mannen døde senere av skadene.

Politidirektoratet har beordret midlertidig bevæpning av politiet over hele landet.

− Politidirektoratets rolle er å vurdere og iverksette tiltak som sikrer en god beredskap og håndtering i hele landet. Samtlige av landets politidistrikter er varslet om situasjonen og er midlertidig bevæpnet for å øke politiets beredskap og innsatsevne, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

annonse

Journalist i Nettavisen, Simen Lønning, var sjokkert vitne til hendelsen.

– Mannen kom løpende etter en kvinne med kniv. Han så helt gal ut i blikket. Da politiet kom dit forsøkte de flere ganger å kjøre ham ned. De fikk presset ham mot en vegg. Så skjøt de han flere ganger, sier han til Nettavisen.

Politiet i Oslo bekrefter at det var en konfrontasjon mellom politiet og «minst en person til».

annonse

Resett har lagt ut video av hendelsen der han blir pågrepet:

Politiet opplyste i morges at det var blitt avfyrt skudd og at de søkte etter flere mulig skadde eller truende personer ved Bislett. Det var stort oppbud av politibiler og ambulanser på stedet.

Like før klokken 9 fikk politiet melding om at det var en truende person med kniv i området Thereses gate på Bislett i Oslo.

– På dette tidspunktet oppstår det en konfrontasjon med personen og en trusselsituasjon der det blir avfyrt skudd, opplyste operasjonsleder Tore Solberg til NTB.

– Personen er truffet av skuddene og får behandling av helse. Personen blir kjørt til sykehus, sa operasjonslederen, som senere opplyste til NRK at mannen døde av skadene på Ullevål sykehus.

– Vi er i området med mange patruljer. Vi har ingen informasjon om hva som har skjedd i forkant av at vi kom dit, sa Solberg.

– Spesialenheten har iverksatt obligatorisk etterforskning selv om det ikke er grunn til mistanke om at det har skjedd en straffbar handling, skriver de på sine nettsider.

– Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl er informert om hendelsen på Bislett i Oslo, og følger situasjonen, skriver departementet på Twitter.

annonse

En politibil skal ha kjørt inn i en vegg på stedet. En polititjenesteperson skal ha blitt skadd under hendelsen. Skadeomfanget og hvordan skaden oppsto er foreløpig uklart.

Etter det Resett kjenner til er den avdøde en mann med russisk/tsjetsjensk bakgrunn tidlig i 30-årene. Han skal være godt kjent for politiet fra før.

VG opplyser at han i desember i fjor ble dømt for drapsforsøk etter å ha knivstukket en mann og hugget etter flere andre på Ankerbrua i Oslo i 2019. Han ble dømt til tvungent psykisk helsevern fordi han ble vurdert som utilregnelig på gjerningstidspunktet av rettens sakkyndige.

Her er bilder fra hendelsen i 2019, da mannen ble skutt av politiet med strømpistol:

Politiet sier på en pressekonferanse at de foreløpig ikke har noen informasjon som tilsier at knivangrepet i Thereses gate i Oslo var terrorrelatert.

– Vi etterforsker saken bredt, og motivet er uavklart. Dermed er det for tidlig å konkludere. Vi utelukker ingen motiver, men det er ikke informasjon i saken foreløpig som tyder på at dette var en terrorhendelse, sier politiinspektør Egil Jørgen Brekke.

Nettavisen skriver at deres kilder som har hørt videoen bekrefter at gjerningsmannen siterer den muslimske trosbekjennelsen under angrepet og roper «Allahu akhbar».

– Som vi har sagt, er dette en person som er kjent for oss fra tidligere, som har en historikk. Ut ifra det mener vi foreløpig at dette ikke tyder på at det er en terrorhandling, samtidig utelukker vi ikke noe, sier Brekke.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon