Høyre-leder Erna Solberg (H) mener jurister og økonomer bør vurdere om en ansettelse av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef, vil påvirke uavhengigheten til sentralbanken. Foto: Lise Åserud / NTB
annonse
annonse

Høyre-leder Erna Solberg ber om at eksperterer gransker hvorvidt en ansettelse av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef påvirker uavhengigheten til sentralbanken.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er blitt pekt på som en aktuell kandidat når jobben som norsk sentralbanksjef er lyst ut.

Høyre-leder Erna Solberg sier til VG at eksperter bør vurdere om en ansettelse av Stoltenberg vil påvirke sentralbankens uavhengighet.

annonse

– Vi trenger en diskusjon om hvordan jusseksperter, markedet og markedsaktørene vil oppleve å få en markant politiker fra et regjeringsparti som Norges Bank-sjef, for å få deres vurdering av om de mener det vil gjøre noe med uavhengigheten til sentralbanken, sier Solberg til avisen.

Venstres Sveinung Rotevatn har på sin side sagt at han frykter at Stoltenberg som sentralbanksjef kan bli mistenkt for å ta politiske hensyn i rentefastsettelsen.

Stillingen er et åremål på seks år med mulighet for inntil seks år til. Søknadsfristen er 9. desember.

annonse

Ifølge Dagens Næringsliv kommer Stoltenberg, som er ferdig som Natos generalsekretær neste høst, til å si ja hvis han blir spurt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon