Ungarns statsminister Viktor Orban har fått mye kritikk av EU. Foto: Laszlo Balogh / AP / NTB
annonse
annonse

NTB melder EU-kommisjonen har henvist Ungarn til EU-domstolen (ECJ), som følge av at statsminister Viktor Orbans regjering ikke har fulgt en kjennelse fra EUs øverste domstol.

Kjennelsen gikk ut på Ungarns behandling av flyktninger og asylsøkere. Ungarn risikere å få nye bøter.

I henvisningen argumenterer EU-kommisjonen med at Ungarn ikke hadde fulgt flere aspekter av kjennelsen fra EU-domstolen i desember 2020. Den fant at landets «transittsone» ved grensen til Serbia brøt med EU-lovgivning.

annonse

EU-kommisjonen opplyste fredag at Ungarn blant annet ikke har avklart vilkårene for asylsøkeres rettigheter til å bli i landet i tilfelle en anke i asylprosessen finner sted.

«Transittsonen» sikter til et høyr metallgjerde på grensen mor Serbia som ble bygget i 2015 for å holde migranter og flyktninger unna. Alle som pågripes i Ungarn, sendes rett tilbake til Serbia.

Orban har dermed gjort det nesten umulig for migranter og flyktninger å søke om asyl i landet, på tross av at Ungarn er medlem av EU, som pålegger landet å dem en slik rettighet.

annonse

FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, og menneskerettighetsgrupper sier at praksisen er ulovlig, mens EU sier at landets asyllover strider mot europeisk lov og folkeretten.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon