Gunhild Stordalen synes ikke det er morsomt å ta toget. Foto: VANESSA CARVALHO/REX/SHUTTERSTOCK
annonse

Gunhild Stordalen (42) ville ta tog til Glasgow for å skåne klimaet.

Det endte med null klimagevinst og en Stordalen som måtte spy.

– Jeg dro fra Oslo onsdag formiddag, og var framme klokka 01 natt til lørdag, helt utslitt. Jeg måtte stoppe taxien for å spy på vei inn til foredraget. Det var et mareritt, sier hun til Dagbladet.

annonse

Hadde den profilerte klimaforkjemperen tatt fly, så ville turen fra egen dør hjemme til hun var i salen hos COP26 tatt seks timer.

Ingen klimagevinst

Som det ble nå tok turen 78 timer, og ble slett ikke som forventet.

annonse

– Turen kostet også fem ganger så mye, og tok tolv ganger mer tid. I tillegg har jeg fått Borgar Almaas i Cicero til å regne ut klimautslippene for meg, og jeg sparte sannsynligvis ikke noe, sier Stordalen.

– Hadde jeg visst hva jeg gikk til, hadde jeg ikke gjort det. Hele COP-uka holdt på å gå ad undas på grunn av det. Det var helseskadelig, rett og slett, sier hun.

Gunhild Stordalen kunne ikke se noe lys i tunnelen på sin togtur fra Oslo til Glasgow. Illustrasjonsbilde: Peter H fra Pixabay

Stordalen engasjerer seg nå i det hun mener er en helt håpløs gammeldags, dyr og tidkrevende situasjon når det gjelder togtrafikken.

– Det er nesten umulig å ta tog. Du må ha mye penger, du må være Greta Thunberg-idealistisk og du må ha mye tid. Det kan ikke ha skjedd mye på jernbanen siden toget ble oppfunnet for 150 år siden. Det var helt krise. Sjokkerende, sier Stordalen.

Krever omlegging

annonse

Hun mener det må en kraftig omlegging til på alle plan for at ikke alt skal gå rett vest.

– Dette viser at skal vi få med folk, så må det bli lett, økonomisk og overkommelig å velge rett. Du kan ikke skylde på folk for at det går til helvete når infrastrukturen er sånn. Vi trenger systemendring og politikk på tvers av departementene, sier hun.

Den tidligere kona til hotellkongen Petter Stordalen har imidlertid ikke tenkt å slutte å ta toget, men hun skal fly hjem fra Glasgow.

– Jeg kommer til å ta så mye tog som mulig framover, og bare bruke min flykvote til nødvendige jobbreiser. Men ja, jeg flyr hjem, sier Stordalen.

Mener kvinnelig Høyre-politiker tvitret om finansministerens penis: – Dette er ren mobbing (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse