Røyken fra kullkraftverk har vært USAs største kilde til kvikksølvutslipp. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ikke bare er USA igjen blitt nettoimportør av olje i år. Gassprisen er doblet. Resultat: USA fyrer opp flere av sin kullkraftverk. President Joe Biden kan trøste seg med at han ikke er den første som får sin egen «fossil»-fiendtlige politikk midt i fleisen.

Gasskraft har vært svært populært i USA på grunn av rikelige forsyninger med rimelig naturgass. I fjor utgjorde gass hele 39 prosent av kraftmiksen. Nå anslår energidepartementets statistikkontor EIA at andelen vil synke til 36 prosent i år og 35 prosent neste år.

Hovedårsaken er at kull er blitt billigere enn gass. EIA regner med at kull vil øke sin andel av kraftmiksen fra 20 prosent i fjor til 23 prosent i år, for så å falle tilbake til 22 prosent til neste år. Bruken av kull i kraftverkene antas å øke med 80 millioner tonn i år, opp 18 prosent fra i fjor.

annonse

Det skal være første gang siden 2014 at kullkraftverkene øker sin andel av kraftmiksen i USA.

Fornybart, inkludert vannkraft, forventes å levere 20 prosent i år. Dermed er kull igjen større enn fornybart i USA. Atomkraft utgjør også ca. 20 prosent.

EIA mener at kullkraftverkene ikke har økt så mye som forventet i forhold til gass, og at dette kan skyldes forsyningsproblemer og små kullagre.

annonse

Les også: Kullmangel setter stopp for rimelige solceller

Kina på sin side bygget formidable 38,4 gigawatt ny kullkraftkapasitet i fjor, tre ganger så mye som ble satt i drift i resten av verden. Netto kapasitetsøkning er 29,8 GW.

Det betyr at Kina i 2020 faset ut gamle og skitne kullkraftverk tilsvarende nesten 9 GW. Dette er viktig for å bedre den lokale luftkvaliteten i byene, som flere steder er direkte helsefarlig.

I vesten skal det i 2020 ifølge tenketanker være nedlagt kullkraftverk tilsvarende vel 17 GW. Det er mindre enn Kinas netto utbygging. Mange av kraftverkene som legges ned i vest er hypermoderne anlegg som knapt nok forurenser omgivelsene i det hele tatt.

Velkommen til kunnskap og fornuft – stopp den menneskeskapte klimakrisen (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon