- Resett - https://resett.no -

Grunneiere på Hardangervidda vurderer boikott av villreinjakt

Dersom myndighetene bestemmer seg for utskyting av villreinstammen på Hardangervidda vil grunneiere og rettighetshavere vurdere jaktnekt.

Endre Lægreid, leder i Villreinnemnda for Hardangervidda, føler seg ganske sikker på at myndighetene ikke vil kunne igangsette en redusering av villreinen på Hardangervidda, skriver Nationen. [1]

– Myndighetene trenger hjelp fra lokale jegere til å redusere stammen. Det tror jeg ikke de får dersom det bestemmes å iverksette vinterjakt, sier han.

annonse
Mattilsynet har bekreftet funn av smittsom skrantesjuke (CWD) på en villrein (bildet) skutt under jakt på Hardangervidda Foto: Mattilsynet / NTB

Skrantesyken herjer med villreinen og Miljødirektoratet og Mattilsynet skulle forrige uke ha konkludert i spørsmålet om det skal settes i gang ekstraordinært uttak av villrein på grunn av dette, men avgjørelsen ble utsatt.

Bestanden på 6.000 vinterdyr vurderes redusert til en «genetisk levedyktig bestand» i løpet av de neste to-tre årene. Det vil i så fall bety en kraftig redusering av Europas største villreinstamme da en slik bestand kun består av rundt 500 dyr.

Hvis dette forslaget blir godkjent, så vurdere altså grunneierne å boikotte jakten.

annonse

Lægreid mener det ikke er grunnlag for å sette i gang tiltak mot villreinstammen denne vinteren, da kunnskapsgrunnlaget er altfor tynt til å ta en slik beslutning.

Frykter velferds-katastrofe for millioner av høns i Norge (+) [2]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474